3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bu haftaki yazımı engellilere ve engellilerin eğitimine ayırdım.
Engelli denince ne anlıyoruz?
Yaratılış itibarıyla veya sonradan geçirilen bir hastalık nedeniyle bedensel veya zihinsel eksiklik taşıyan kişilere engelli diyoruz.
Engelli bireylerimizi iki kısma ayırıyoruz.
a-Zihinsel engelliler.
b-Fiziksel engelliler.
Bu bireylerin yaşantısı, sağlığı, güvenliği, eğitimi sosyal devlet ilkesinden dolayı direk devleti görevli kılar.
Geçmiş devirlerde bu bireyler sadece sadaka ile geçinir yaşamlarını başkalarına bağlı olarak sürdürürlerdi. Gerek Avrupa Birliği kriterleri gerekse Sosyal devlet ilkesinin ülkemiz hükümetlerince benimsenmesi nedeniyle bu bireylerin eğitimi ve istihdamı daha da yaygınlaştı. Günümüzde engelli birey olarak tanımlanan bir çok avukat, doktor, yazar ve aydın bulunmaktadır. Bu da ülkemizde engelli bireylerin eğitimine verilen önemin göstergesidir.
Görev yaptığım Bilgi İlkokulu ve Ortaokulu ilçemizde engellilerin eğitimi alanında ilçemizde pilot okul olarak belirlenmiştir.
Böyle bir okulda görev yapmaktan ve engelli bireylere hizmet etmekten şeref duyuyorum. Bu bireylere hizmeti ibadet olarak görüyorum.
Okulumuzda İlkokul ve Ortaokul düzeylerinde; Hafif Düzey, Orta-Ağır Düzey ve Otistik Zihinsel Engelliler alanında sınıflar bulunmaktadır. Okul Öncesi zihinsel Engelliler sınıfı girişimimiz fizibilite aşamasındadır. İnşallah bir aya kalmaz bu sınıfımızı da engelli bireylerimizin hizmetine sunacağız.
Okulumuza kayıtlı öğrencileri sabah evlerinden servislerimizle alıyoruz, 7 (yedi) saatlik eğitimin bitişinden sonra tekrar evlerine servislerimizle öğrencilerimizi ulaştırıyoruz. Eğitimimiz tamamen ücretsiz olup devletimizin bir hizmetidir.
Okulumuzda özel eğitim alanında çalışan öğretmenlerimiz seçkin akademik eğitim görmüş, bu alanda kendilerini yetişirmiş tam donanımlı branş öğretmenleridir.
Bu hizmetleri yaparken bana desteklerini esirgemeyen, eğitimci dostu kaymakamımız sayın Abdullah ÇİFTÇİ beyefendiye bu sütunlardan sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Biz alt kademe yöneticileri üstlerimizden destek görmezsek hizmet üretemeyiz. Ayrıca bağlı bulunduğumuz Birecik Rehberlik Araştırma Müdürlüğünün başta müdürleri saygıdeğer eğitimci Abdulkadir BİLGİN beyefendiye ve tüm Birecik RAM personeline; bana ve okulumuza verdikleri desteklerden dolayı çok teşekkür ederim.
Ben eğitimci olduğum için engellilerin eğitimi üzerine görüşlerimi ve önerilerimi dile getiriyorum. Fakat engelli bireylerimizin yaşamın her alanında desteğe gereksinimleri vardır. Başta belediye olmak üzere tüm kurumların hizmet üretimlerini planlarken engelli bireylerimizi düşünmeleri gerekmektedir.
Unutmayalım ki bizler de potansiyel engelli adaylarıyız. Bizim de ailemize her an bir engelli birey katılabilir.
Tüm aydınlarımızı ve hayırseverlerimizi engelli bireylerin eğitimine katkıda bulunmaya davet ediyorum.
7 Aralık 2014
0 Yorum
68 Görüntülenme
Engelli Eğitimi
tarafından Haber Merkezi
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle bu haftaki yazımı engellilere ve engellilerin eğitimine ayırdım. Engelli denince ne anlıyoruz? Yaratılış itibarıyla veya sonradan geçirilen bir hastalık nedeniyle bedensel veya zihinsel eksiklik taşıyan kişilere engelli diyoruz. Engelli bireylerimizi iki kısma ayırıyoruz. a-Zihinsel engelliler. b-Fiziksel engelliler. Bu bireylerin yaşantısı, sağlığı, güvenliği, eğitimi sosyal devlet ilkesinden dolayı direk devleti görevli kılar.... Devamı