Suruç ta İlk Öğretim öğrencilerine İşitme testi taraması yapılıyor
İşitme, eğitim ve iletişimin en önemli bileşenidir. Bir ya da her iki kulakta kalıcı veya geçici işitme kaybı okula giden çocukların yüzde 14’ten fazlasını etkiliyor. Tek taraflı işitme kayıplarında bile sınıf tekrar oranı yüzde 37 olarak bildiriliyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde okul taramaları içerisinde, ulusal işitme tarama programları yer alıyor. Türkiye’de de işitme taraması, ilköğretimin birinci yılında, belirlenen protokoller çerçevesinde okul ortamında, tarama odiyometri cihazları kullanılarak sahada uygulanıyor.
Tarama sonucunda işitme kaybı şüphesi olan çocuklar, ildeki kulak burun boğaz uzmanlarına sevk ediliyor. Program kapsamında Suruç ilçesinde okul çağı çocuklarının yüzde 61’ine ulaşıldı.
Suruç ilçe Sağlık Müdürlüğü İşitme tarama görevlisi Dr. Emine BÜDÜŞ,
“2015 yılı sonrasında Sağlık Bakanlığının yürütmeye başladığı Okul Çağındaki Çocuklarda İşitme Tarama Programını sürdürmekteyiz. İl genelinde ve ilçemizde kırsal ve merkezi kesimlerde bu programa devam etmekteyiz. Toplam bugüne kadar 3641 öğrencimizden 2250 öğrencimizin taramasını gerçekleştirdik. Bu taramalarda çocuklara ilk önce işitme testi yapıyoruz. Bu işitme testinin ilkinden kalan çocuklarımızı 48 saat sonra 2 . testi yapıyoruz. Bu işitme testinden işitme şüphesi oluşan çocuklarımızı merkezlere gerekli yerlere referans noktalarına sevk etmekteyiz. Yapmış olduğumuz programın % 61’ini tamamladık 60 gün içerisinde %100’e ulaşmayı hedefliyoruz. Amacımız; geleceğimiz olan çocuklarımızın, tarama testleri ile erken dönemde saptanan ve tedavi edilebilen hastalıklar konusunda erken müdahalelerinin yapılarak yaşıtları sağlıklı çocuklarla eşit koşullarda yaşamlarını sürdürebilmelerini sağlamak ve sağlıklı bir nesil oluşturabilmektir. Okul başarısında ve hayatını sürdürebilmesinin önemli olduğu işitme tarama testlerinde ailelerimizden destek olmalarını rica ediyoruz” dedi.