Bayramda Beslenme Nasıl Olmalı
Şanlıurfa İl sağlık Müdürlüğünde görevli Halk Sağlığı Uzmanı Uzm.Dr. Sonay GÖKÇEOĞLU; vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için uyarılarda bulundu.
GÖKÇEOĞLU “Hepimizin bildiği üzere tüm İslam âlemi bayram sürecine geçmektedir. Bir aylık oruç süresince sahur ve iftar şeklinde iki öğün yemek ve uzun süreli açlık dönemlerine vücudumuz uyum sağlamıştır. Özetle hiçbirimizin beslenme düzeni bir önceki ile aynı değil. Ramazan’ın bitmesi ile beraber elbette hepimiz normal beslenme düzenimize döneceğiz. Ancak bu beslenme sürecine geçiş’de, normale dönüşte Bayram sürecini oldukça kritik olduğunu düşünüyoruz. Özellikle Ramazan’ın bitmesiyle gelen rehavet, oluşan tatil algısı, Bayram ziyaretleri ve bu gibi durumlardan dolayı hepimiz de aşırı bir yemek yeme isteği oluşuyor. Ramazan’da zaten uzun açlığa bağlı olarak metabolizmanız yavaşlamıştı, bu duruma Bir de aşırı yemek yeme isteği ve yemek yeme durumu eklenince çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabiliyoruz.
Peki neler yapmalıyız? Bayram sürecinde nasıl beslenmeliyiz? Öncelikle mantık şöyle olmalı bayramın birinci gününden üçüncü gününe kadar giderek artan porsiyonların tercih edilmesi temel mantığımız olması gerekiyor. Kültürel alışkanlıklar da var Tabii ki kızartma yağlı besinler aşırı şekerli besinler bunların kahvaltıda tercih edilmesini çok istemiyoruz. Ayrıca Sadece kahvaltı değil diğer öğünlerde de kızartma ve yağlı besinlerin yer almaması tercihinizdir. Hem yetişkinler için hem de çocuklarımız için tatlı ve çikolata konusu hassas çünkü çok aşırı yenildiğinde mide bulantıları oluşur ve karın ağrır. Her iki grubunda mutlaka dikkat etmesi gerekiyor.
Bayram ziyaretlerinde pek çok şeyi reddedemiyoruz, bu gibi durumlarda eğer imkân dahilinde ise şerbetli tatlılar değil de bunun yerine sütlü tatlıları tercih edilmesini istiyoruz. Ya da şerbetli tatlarda olacaksa Bir dilim veya daha küçük porsiyonlarını tercih edilmesini öneriyoruz. Vatandaşlarımızın mutlaka günde 2-2,5 litre sıvı tüketilmesi gerekiyor sıvı tüketimi denilince özellikle çay ve kahve aklınıza geliyor. Ancak bu iki grubun biraz daha az tüketilmesini tercih edilmesini öneriyoruz. Biz onun yerine bol su alınması bu olmuyorsa ayran daha az şekerle kompostolar daha az şekerli meyve suları bunlar tercih edilebilir. Bu şekilde sıvı alımını mutlaka dikkat etmemiz gerekiyor. Beslenmede gösterdiğimiz özenin fiziksel aktivite ile desteklenmesi tavsiye ediyoruz tüm tavsiyelere uyulması durumunda bayramımızın çok daha güzel ve sağlıklı geçeceğini düşünüyorum.
Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü olarak Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlıklı, bereketli ve huzurlu bir bayram diliyoruz” dedi.