AKP kurucularından Dengir Mir Fırat ile akademisyen Mithat Sancar, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) aday adayı olmak için başvurdu.
AKP kurucularından Dengir Mir Fırat ile akademisyen Mithat Sancar Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) aday adayı olmak için başvurdu. Fırat ile Sanvar’ın adaylık başvurusunu HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş aldı. Adaylar başvurunun ardından HDP Genel Merkez binası toplantı salonunda açıklama yaptı.
‘Kritik süreçte yeniden siyasete girmek zorunda hissettim’
İlk açıklamayı yapan Dengir Mir Fırat, Türkiye’nin kritik bir süreçte olduğunu bu nedenle yeniden siyasete girmek zorunda hissettiğini belirterek, son dönemlerde yaşanan gelişmeleri kaygı ile izlediğini ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar da bazı eleştirilerde bulunsa da doğrudan bir tepki göstermediğini ifade etti. Fırat, AKP’yi bir sosyal kontrat olarak kurduklarını ancak AKP’nin bu programa aykırı bir tutum içerisinde olduğunu gördüklerini söyledi.
Başkanlık sistemi diye önlerine koydukları şeyin, asıl başkanlık sistemi ile uzaktan yakından ilgili olmadığına vurgu yapan Fırat, “Yasama meclisini belirleyeceksiniz öbür yandan yönetimi idare edeceksiniz, bir yandan da sizi denetlemekte sorumlu olan yargıyı kendinize bağlayacaksınız. Bu diktatörlüğe doğru eğilim gösterecek bir anlayışı ifade ediyor” dedi. Fırat, Recep Tayip Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçildikten sonra tarafsızlık davranmayarak anayasayı ihlal ettiğini belirterek, mesuliyeti olmadan hükümeti yönetmeye çalıştığını ifade etti. Söz konusu gelişmelerle Erdoğan eli ile Türkiye’de bir kaosun yaşandığına dikkat çeken Fırat, bu kaosun 2015’ten sonra bir felakete dönüşebileceğini söyledi.
‘Afrika’da dost aramaya başladık’
AKP’nin dış politikasını da eleştiren Fırat, “Sıfır problemli komşu iddiasıyla sıfır komşuya geldik. AB ile müzakere sürecimiz askıya alındı. ABD ile stratejik ilişkilerimizde soru işaretleri belirmeye başladı. Böyle olunca Afrika’da dost aramaya başladık” dedi. Şah Fırat operasyonuna da değinen Fırat, operasyonun tamamen gündemi değiştirmeye dönük olduğunu belirterek, “Kobanê düştü düşecek diye sevinen Cumhurbaşkanı türbeyi Kobanê’ye getirdi. Komşu komşunun külüne muhtaçtır” diye konuştu.
‘Çözüm süreci korunmalı’
Türkiye’nin en öneli gündemlerden birinin barış süreci olduğuna vurgu yapan Fırat, sürecin mutlaka korunması gerektiğine işaret ederek, korunmasının da demokrasi, özgürlük anlayışı ve hukuk devletinin varlığıyla mümkün olabileceğini söyledi. Türkiye’nin çözüm sürecini askıya alma yada öteleme hakkına sahip olmadığını vurgulayan Fırat, “Tüm bu saydığım nedenlerden dolayı HDP’den adaylık için başvuruda bulunmuş oldum. Benim talebim Mersin’den aday olmam ancak takdir partinin yetkili organlarındadır” dedi.
Demokratik ve özgürlükçü bir karaktere sahip olduğunu belirten Fırat, AKP’de yaşadıklarını HDP’de yaşaması durumunda HDP’den de ayrılabileceğini söyledi.
‘HDP’nin baraj sorunu yok’
Basın mensuplarının çözüm süreci ile ilgili sorularına dönük olarak Fırat, sürecin samimiyetine inanmak istediğini belirterek, “Olmazsa olmazdır. Ayak sürtülüyor bu nedenle çok samimi bir anlayışla işin yürütüldüğü konusunda emin değilim. Umarım seçim öncesinde olumlu bir şeyler olur. Seçim sonrasına bırakılırsa Türkiye’nin karşılaşacağı zorluklar beni korkutuyor” değerlendirmesinde bulundu. Fırat hükümetin kendi vatandaşlarının özgürlük ve hak taleplerini pazarlık meselesi yaptığını söyledi.
HDP’nin barajı geçip geçmeyeceği ile ilgili olarak da Fırat, “Bana göre böyle bir sorun yok. Yüzde 15’in altında kalıp kalmama durumu var, neresinde olacağız bilmiyorum” dedi.
‘Kusurlu olan HDP olmaz’
“HDP barajın altında kalırsa” sorusu yinelenince Fırat, “Çok kötü olur burda kusurlu olan HDP değil kusurlu olan barajı değiştirmemekte ısrar eden iktidar partisi. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle bir baraj yok. Barajın kaldırılması durumunda istikrarın bozulacağı iddiaları da doğru değil. Ayrıca 4 yüz milletvekili mümkün değil, bunun olması için bir partinin daha baraj altında kalması hesaplanıyor. MHP ve HDP’nin baraj altında kalması planlanıyor ya da düşünülüyor. Allah 4 yüz vekili nasip etmesin diye dua ediyorum” dedi.
‘Seçimler hayati önem taşıyor’
Fırat’ın ardından Mithan Sancar da, adaylık başvurusuna ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Sancar, 2015 seçimlerinin hayati önem taşıdığını belirterek, “Bir yıldır devam eden maratonun son etabı ve Türkiye’nin gelecek dönemi on yılları bu seçimden büyük ölçüde etkilenecektir. Nasıl bir sonuç alacağımız, Türkiye’nin kaderini belirleyecektir. HDP parti olarak girme kararı aldığından itibaren asli kurucu aktör iddiası ile seçime gidiyor barışın, kardeşliğin Türkiye’de yerleşmesini sağlayacak toplumsal zemin ve değişim yaratmaktır bu iddia barajı aşma noktasında sıkıntı olacağını düşünmüyorum tahminlerin üzerinde olacaktır” değerlendirmesinde bulundu. Sancar, İstanbul ya da Mardin ilinden aday olabileceğini ancak nihai kararın parti tarafından verileceğini söyledi