Rojava’nın Kobanê kentini Mürşitpınar Sınır Kapısı üzerinden Riha’ya (Urfa) bağlayan kapı, 4 Mart Salı günü Kobanê Kantonu’nun Dışişleri Bakanlığı ve Suruç Belediyesi öncülüğündeki ilçe STK’larının girişimi ile yaklaşık 40 yıl aradan sonra haftada 2 gün yurttaşların geçişine açıldı.
Mürşitpınar Kapısı’nın açılmasıyla pazartesi ve perşembe günleri her iki taraftan yurttaşlar geçebilecek. Bazı günler insani yardım için kapı açılacak, bazı günler yaralı ve hasta yurttaşlar için kapı kullanılabilecek. Kobanêliler ve Suruçlular kapının tam anlamıyla gümrük kapısı olarak açılmasını istiyor.
Yasal olmayan yollardan Kobanê’den savaştan kaçarak Suruç’a gelen Cihad Mıhemed, savaş olan bir yerde o ülkenin komşusu olan ülkelerin bütün kapılarını açmasının insani bir tutum olduğunu kaydetti. Mıhemed, “Onun dışında kapının ticarete de açılmasını istiyoruz” dedi.
Benzer nedenlerle Suruç’a gelen Mıhemed İsa da “İki gün kimsenin işini görmez. Biz Kobanê ve Suruçlular kardeş gibiyiz. Bu sınırlar bizim kardeşliğimizi bozamaz. O kapının tam anlamıyla açılmasını istiyoruz” diye konuştu. Kobanê’nin köylerinden Suruç’a sığınan Safa Gez ise “Burada rezil olmuşuz. Camilerde, parklarda yatıyoruz. Artık kapının açılmasını istiyoruz. Evimize gitmek istiyoruz” dedi.
Parkta yatıyorlar
Suruçlu Muhammet Kutlu da şunları söyledi: “Kobanê ve Suruçlular kardeştir. Bu kapının daimi olarak açılmasını istiyorum. Buradaki Suriye halkı perişan olmuş durumda. Halk aç. Ceplerinde beş para yok. Bu kapının açılması çok zor bir şey değil. Celabrus, Karkamış ile Akçakale kapılarında Araplar istediği gibi geçebiliyorlar. Ama Kürtlerin geçmesine müsaade etmiyorlar. Millet burada parkta yatıyor.” Irak yönetimiyle yapılan görüşmeler sonucu Til Koçer Kapısı 26 Şubat’ta resmen açılmıştı. Bu Rojava’ya ablukayı bir nebze kırmıştı.
‘Bir milat oldu’
Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi şunları söyledi: “Kapının daimi Kara Gümrük Sınır Kapısı haline getirilmesi için çabalarımız devam ediyor. Bunu gerçekleştirebilirsek hem bölge ekonomisinin hem de kardeş ve akraba olan bu halkların ilişkilerinin çok daha gelişmesine vesile olabileceğini düşünüyorum. Şubat ayının 13’ünde geçici olarak açılmıştı. İnanıyorum ki Mürşitpınar kapısının açılması hem Suruç için hem Kobanê için yeni bir milat olmuştur. İnşallah gerek yerel siyasetçilerin gerekse merkezi hükümetin gayretleri ile bu kapı ilerde daimi sınır kapısı haline gelecek ve yıllardır özlem duyulan müjdeyi hep beraber gerçekleştireceğiz” dedi.
Gümrük kapısı olsun
Suruç Belediyesi çalışanı ve Kobanê Yardım Götürme Komisyonu Üyesi Faruk Tatlı, “Rojava Devriminden bu yana Kobanê büyük sıkıntılar yaşadı. Özellikle etrafının çeteci güçler tarafından sarılması ve sınır kapılarının kapalı olması dünya ile bağlantılarını kopardı. 4 Mart itibariyle insani yardımların geçişleri için haftanın iki günü Mürşitpınar Sınır Kapısı açıldı” dedi. Kapının ticarete de açılması talebini yineleyen Tatlı, “Bundan böyle Salı ve Perşembe günleri insani geçişler, cuma ve çarşamba günleri de insani yardım geçişleri sağlanacak. Akçakale, Öncüpınar, Reyhanlı ve Cilvegöz kapıları gibi daima açık olması gerek. Kobanê’nin de bunlar gibi gümrük kapısı olması gerekiyor” diye konuştu