Suruç Belediyesi tarafından 30 Eylül-1 Ekim 2023 tarihleri arasında yapılacak olan “4. Geleneksel Suruç Atı ve Narı Festivali”nin hazırlıkları başladı.
2 gün sürecek olan festivalde, yarışmalar, konser, sportif faaliyetler, eğitici ve öğretici etkinlikleri yer alacak.
Suruç Belediyesi, Atatürk Bulvarı üzerinde geleneksel olarak düzenlediği festivalin stantlarının da kurulumuna Cuma günü başlanacak. Kurulan stantlar festival öncesinde talepte bulunan esnaf ve kamu kurumlarına verilecek. Bu amaçla tüm hazırlıklar devam ediyor.
Festival bayrakları ve flamalar asılmaya başlandı, alan festivale hazır hale getirildi.
Şanlıurfa’da İlk ve Tek “Suruç Narı”
Konuya ilişkin olarak Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. İbrahim Güneş, halka dolu dolu bir festival etkinliği yaşatacaklarını belirtti. Başkan Vekili Güneş, “Bu yıl 4’üncüsünü düzenleyeceğimiz Geleneksel Suruç Atı ve Narı festivalimizle Suruç atının ve Suruç narının önemini, ilçemizi ziyaret eden konuklarımıza özellikle 2023 yılında Suruç Belediyesi olarak başvurduğumuz, AB Komisyonu tarafından Coğrafi işaret alarak tescillediğimiz “Suruç narı”nın Şanlıurfamızda ilk ve tek ürün olduğunu belirtmek istiyorum. Bununla beraber festivalimizle halkımıza dolu dolu sanatsal, kültürel, sosyal yaşam ve sportif faaliyetleri yaşatmak amacıyla sahadaki ekip arkadaşlarımızla hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. Amacımız insanlarımızı biraz olsun gündelik yaşamın stresinden uzaklaştırıp gönüllerince bir etkinlik yaşamalarını sağlamaktır” dedi.
Suruç Narı, Avrupa Birliği’nin (AB) Menşe Adı (PDO) tescilini kazandı.
Bu iri ve orta boylardaki meyve, ince ve elastik kabuğu, sarımsı kabuk rengi ve tatlı-ekşi aromasıyla Türkiye’de yetişen diğer narlardan ayrılıyor. Tadından dolayı ise genellikle sofralık nar olarak tüketiliyor.
AB tanınırlığı Suruç Narı’nın isminin korunmasına, ürünü ve ürünün coğrafi köken ve geleneksel bilgi birikimiyle bağlantılı benzersiz özelliklerini tanıtmaya yardımcı olacak.
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı, Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut’a göre; “Türkiye’nin köklü bir mutfak geleneği ve tarihi var. Coğrafi işaretler bölgesel ürünlere değer katar ve onları sahtecilik ve sahtekarlıktan korur. PDO logosu sayesinde tüketiciler gerçek Suruç Narı aldıklarını bilirler. Bu tescil, bu mükemmel narın çalışkan üreticilerini Türkiye’de ve AB’de daha geniş bir tanınırlığa kavuşturacaktır.”
Suruç Narı’nın Anaçları Babil Bahçelerinden Geliyor
Suruç Narı’nın bölgeye Babil bahçelerinden getirildiğine inanılıyor. Bu narın gen kaynağı Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi olduğundan bölgede yüzyıllardır üretimi sürdürülüyor. Pomolojik ve organoleptik özellikleri, yüksek sıcaklık, yüksek güneşli gün sayısı, nispeten düşük bağıl nem gibi yerel iklim ve toprağın su içeriği ile şekilleniyor.
Suruç Narı’nın kendine has özelliklerini kazanması için su, olmazsa olmazların başında geliyor.
Uzun ve sıcak yaz mevsiminde meyvenin gelişimi sırasında Suruç Narı’nın su ihtiyacını toprak yüzeyinin altındaki su tabakaları (aküfer) karşılıyor. Uzun güneşli günler, sürekli su temini ve nispeten düşük bağıl nem, Suruç Narı’na eşsiz tat, renk ve cilt dokusunu veriyor. Yerli çiftçilerin sulama zamanına karar verme ve hasattan önce ağaçları yıkama konusundaki geleneksel deneyimi bu özelliklere katkıda bulunuyor.