Coniella meyve çürüklüğü hastalığı [Coniella granati
Tanımı, yaşayışı ve belirtileri
Coniella meyve çürüklüğüne neden olan enfeksiyonun en önemli yapısı konidiosporlardır. Konidiospor, piknit içinde oluşur. Piknitler küresel, kahverengidir.
Konidiosporlar şeffaf, bir hücreli, düz veya hafifçe kıvrıktır. Etmenin optimum gelişmesıcaklığı 20-25°C’dir. Etmen kışı ağaçta asılı kalan ve yere dökülen hastalıklı meyveler üzerinde geçirir.
Hastalık, ilk olarak erken dönemde meyveler üzerinde küçük, yuvarlak lekeler şeklinde görülür. Daha sonra meyve kabuğu düzensiz, sert ve çok sayıda siyah leke ile kaplanır. Bu lekelerin etrafı kalın koyu renkli bir hale ile çevrilir. Siyah lekeler bu halenin içinde yer alır ve kabuk üzerinde düzensiz şekilde dağılım gösterir.
Lekelerin üzerinde bol miktarda piknidium oluşur. İklim koşulları uygun olduğunda hassas çeşitlerde meyvenin tüm kabuk yüzeyi lekelerle kaplanır.
Narda meyve iç çürüklüğüne neden olan birçok hastalık etmeni bulunmaktadır.
Lekeler kabuktan meyve eti ve tohuma kadar geçebilir ve zamanla tüm meyveyi çürütebilir. Hastalık, meyvenin kalitesini bozarak pazar değerini düşürür.
Kültürel önlemler: Sık dikim yapılmamalı ve bahçe içinde iyi bir havalanma sağlanmalıdır. Budama düzenli yapılmalı, nar sürekli yeni gövde oluşturduğu için gövde sayısı fazla bırakılmamalı ve bu sayı 4-6 arasında olmalıdır. Ağaç üzerinde kalan ya da yere dökülen enfekteli meyveler toplanarak bahçeden uzaklaştırılmalıdır.
Kimyasal mücadele: Kimyasal mücadele uygulaması aşağıda belirtilen zamanlarda yapılmalıdır.
1. İlaçlama: Tam çiçeklenme döneminde,
2. İlaçlama: Meyveler fındık iriliğine geldiğinde,
3. İlaçlama: Meyveler 1/3 büyüklüğüne geldiğinde,
4. İlaçlama: Meyveler yarı büyüklüğüne geldiğinde yapılır.
4 Ekim 2019
0 Yorum
93 Görüntülenme
meyve çürüklüğü hastalığı
tarafından Haber Merkezi
Coniella meyve çürüklüğü hastalığı [Coniella granati Tanımı, yaşayışı ve belirtileri Coniella meyve çürüklüğüne neden olan enfeksiyonun en önemli yapısı konidiosporlardır. Konidiospor, piknit içinde oluşur. Piknitler küresel, kahverengidir. Konidiosporlar şeffaf, bir hücreli, düz veya hafifçe kıvrıktır. Etmenin optimum gelişmesıcaklığı 20-25°C’dir. Etmen kışı ağaçta asılı kalan ve yere dökülen hastalıklı meyveler üzerinde geçirir. Hastalık, ilk olarak erken... Devamı