Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 2021 Yılı Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Final Aşaması Değerlendirme Sonuçlarına göre Suruç Fen Lisesi Psikoloji alanında başvurdukları ‘Öğrencilerde Dijital Bağımlılığın Azaltılması, Çocuk ve Gençlerin Sosyal Yaşama Yönlendirilmesi İçin Mobil Bir Uygulama: Mola’ adlı proje kendi tematik alanı içindeki projeleri geride bıraktı ve birinci olmuştu.
Suruç Fen Lisesi Eğitim Teknolojileri alanında ” MOLA ‘ keşif ve icatlı projesini Uluslararası alana taşımak için proje yarışmasına UNICEF UP SHİFT desteğiyle katılmış bulunmaktadır.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Türkiye Kalkınma Vakfı işbirliğiyle , Şanlıurfa Hilton Oteli’nde “Sosyal Girişimcilik Atölyesinde” devam eden proje yarışmasında Türkiye’nin değişik üniversitelerinin öğrencileri, lise öğrencileri, öğretim üyeleri ve teknokratlar koordinatörlüğünde devam etmektedir.
Suruç Fen Lisesi Müdürü Muhittin Bozkaya; “Amacımız projemizi sanal bir uygulama ve yazılım olarak Ülkemiz halkının hizmetine sunmaktadır. Bu projenin her aşamasını takip eden, yanımızda olan, desteklerini esirgemeyen İlçe Milli Eğitim Müdürümüz Sayın Mehmet Han Özdemir’in katkıları önemlidir, bu anlamda kendilerine teşekkür ederiz. Okulumuzun 2021 TÜBİTAK Türkiye birinciliği ile TEKNOFEST katılım sürecinde haftalarca Ankara ve İstanbul’daki sergi, tören ve programlarda bulunan öğrenci, öğretmen ve yöneticilerin tüm maddi giderlerini karşılayan, öğretmen ve öğrencilerimizi manevi olarak destekleyen ve yönlendiren Suruç Belediye Başkan. V. ve Suruç Kaymakamı Sayın Kenan Aktaş’a Suruç Fen Lisesi büyük ailesi adına teşekkür ederiz” dedi.
“MOLA” nedir?
Yaşadığımız çağda teknoloji hızla gelişmekte ve günlük hayatta kullandığımız dijital araçlar günden güne artmaktadır. Bunlar arasında en yaygın kullanım oranına sahip olanlar ise akıllı cihazlardır. Teknolojide lider firmaların kullanıcılara sunduğu yeni cihazlar ve cezbedici içerikler kişileri teknoloji dünyasına hızla çekmekte ve dijital bağımlılığa neden olmaktadır. Büyük oranda çocukların ve gençlerin etkilendiği kontrolsüz ekran kullanımı artık bir bağımlılık türü olarak kabul edilmektedir. Bu durum kişilerin yaşam kalitesini düşürerek onlarda sosyolojik, psikolojik ve fiziksel rahatsızlıklara yol açmaktadır. Kullanıcılar yaşamlarında dijital ve sosyal hayat dengesini sağlayamamakta ve zamanla gerçek hayattan kopmaktadır. Bu projede, teknoloji kullanımını kontrollü ve faydalı yönde etkilemeyi hedefleyen “MOLA” mobil uygulaması geliştirilmiştir. Uygulama özellikle okul çağındaki çocukları ve gençleri hedeflemekte ve onlara teknolojik öz denetim alışkanlığı kazandırmayı amaçlamaktadır. “MOLA” uygulaması Android işletim sistemleri için geliştirilmiş ekran kullanım verilerini işleyen bir mobil uygulamadır. Ana ekranda öğrencinin kendisiyle özdeşleşeceği genç çizgi karakter; yakın sosyal çevresini temsil eden anne, baba, kardeş, arkadaş gibi yan karakterler bulunmaktadır. Kişi belirlediği ekran kullanım süresini aştığında bu karakterler yavaş yavaş ekrandan kaybolmakta ve ana karakter yalnız kalmaktadır. Bu sayede çocuğa ekran tüketimi arttıkça yakın çevresiyle temasın azalacağı hissettirilmektedir. Ayrıca uygulamada bulunan hatırlatıcılar sayesinde kişi gerçek yaşam aktivitelerine yönlendirilmektedir. EBA ders programı modülüyle canlı derslerden önce ekrana bildirim gönderilerek öğrencinin derse katılımı sağlanmaktadır. Diğer kullanıcılar “arkadaşlarım” kısmına eklenerek onların ekran kullanım süreleri gösterilmekte tatlı bir rekabetle kullanıcılar daha az ekran kullanımına teşvik edilmektedir. Uygulamada kilitleme, silme ya da ebeveyn kontrolü gibi dışsal denetimler kullanılmamış bunların yerine çocukta öz denetim, sorumluluk alma, teknolojik bilinçlenme gibi olumlu davranışlar oluşturulmak istenmiştir.