Dünyada en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olan hepatit B’nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığı bildirildi.
Türk KaraciÄŸer AraÅŸtırmaları DerneÄŸi (TKAD) BaÅŸkanı Prof. Dr. Mehmet Koruk yaptığı açıklamada, Dünya SaÄŸlık Örgütü ve Dünya Hepatit BirliÄŸi tarafından ‘Dünya Hepatit Günü’ olarak belirlenen 28 Temmuz’da, bütün dünyada olduÄŸu gibi Türkiye’de de düzenlenen etkinliklerle, kamuoyunun dikkatinin hepatit hastalıklarına çekilmesinin amaçlandığını belirtti.
Hepatit B ve C’nin, ölümcül karaciÄŸer hastalıklarının en önemli türleri arasında olduÄŸuna dikkati çeken Koruk, hepatit B’nin dünyanın en çok rastlanan ve bulaşıcı hastalıklarından birisi olduÄŸunu söyledi. Tüm ciddi karaciÄŸer enfeksiyonları arasında en yaygın olan hepatit B’nin yılda yaklaşık 600 bin insanın ölümüne yol açtığını bildiren Koruk, Dünya SaÄŸlık Örgütü’nün küresel olarak enfekte 2 milyardan fazla insanın yaklaşık 350 milyonunda siroz ve karaciÄŸer kanserine yol açabilen kronik hepatit B virüsü bulunduÄŸunu açıkladığını kaydetti.
Koruk, ‘DSÖ 170 milyon kiÅŸinin hepatit C ile kronik enfekte olduÄŸu ve her yıl yaklaşık 3-4 milyon insanın enfekte olduÄŸunu tahmin etmektedir. Kronik hepatit B gibi, kronik hepatit C viral enfeksiyonu da siroz ve karaciÄŸer kanseri gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve karaciÄŸer naklini gerekli kılabilir’ deÄŸerlendirmesinde bulundu.
Hepatit B’nin kiÅŸiden kiÅŸiye kan veya diÄŸer vücut sıvıları yoluyla bulaÅŸtığına iÅŸaret eden Koruk, ÅŸunları kaydetti:
‘TıraÅŸ bıçağı, diÅŸ fırçası, küpe, tırnak makası gibi kiÅŸisel malzemeleri diÄŸer insanlarla paylaÅŸmaktan kaçınılması, dövme veya piercing yaptırırken temiz iÄŸneler kullanıldığından emin olunması gerekiyor. Berbere gidildiÄŸinde kullanılmamış tıraÅŸ bıçağı ve steril edilmiÅŸ ustura kullanıldığından emin olunmalıdır. Cinsel iliÅŸki sırasında, özellikle çok eÅŸli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır. SaÄŸlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleÅŸtirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalıdır. Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına iliÅŸkin test yaptırmalıdır, ailede ,özellikle anne baba kardeÅŸ eÅŸ gibi yakın akrabalarda sarılık hastası, siroz veya karaciÄŸer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırılmalıdır. UyuÅŸturucu kesinlikle kullanılmamalıdır’
Türkiye’de 3 milyon kronik hepatit B hastası var
Viral Hepatitle Savaşım DerneÄŸi (VHSD) BaÅŸkanı Prof. Dr. Fehmi Tabak da Türkiye’de yaklaşık 3 milyon (yüzde 4) kiÅŸinin Kronik Hepatit B hastası olduÄŸunun, Hepatit C ile enfekte nüfusun ise yaklaşık 650-700 bin kiÅŸi (binde 8-9) olduÄŸunun tahmin edildiÄŸini bildirdi.
Hepatitin çoğunlukla virüslerden bulaştığına işaret eden Tabak, hastalığın 7 türü olduğunu, A, E, F tipi hepatitlerin virüs bulaşan su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile oluştuğunu, B, C, D, G türü hepatitlerin de kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını vurguladı.
Hepatit A da okul çağı çocuklarında sık görülüyor
Hepato Bilio Pankreatoloji DerneÄŸi (HEBİPA) BaÅŸkanı Prof. Dr. Abdülkadir Dökmeci ise Hepatit A hastalığının, genellikle okul çağı çocuklarında sık görüldüğünü belirterek, ‘Tuvalet hijyeni kötü olan kiÅŸilerin ellerini yıkamaması ve sonrasında yiyecek-içeceklere dokunması sonucu kiÅŸiden kiÅŸiye bulaşır. Bu nedenle, kiÅŸisel hijyenin ve saÄŸlık koÅŸullarının yetersiz ve kötü olduÄŸu toplu yaÅŸanan yerlerde kolayca yayılır’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.
Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüslerin sessiz olduÄŸuna dikkati çeken Dökmeci, pek çok insanın farkında olmadan bu virüsü almış olabileceÄŸini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabileceÄŸini söyledi. Tedavi edilmez ise her iki virüsün de karaciÄŸer sirozuna neden olabileceÄŸine iÅŸaret eden Dökmeci, ‘ Siroz ise kanama, asit, koma, karaciÄŸer yetmezliÄŸi gibi yaÅŸamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciÄŸer kanseri görülebilir’ ÅŸeklinde konuÅŸtu.