Basın İlan Kurumu Şanlıurfa Şube Müdürü Şükrü Kılıç, 24 Temmuz Basın Bayramı ve Sansürün Kaldırılışının 106. yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Bağımsız ve tarafsız bir basının demokrasilerin vazgeçilmezlerinden biri olduğunu belirten Kılıç, açık toplumlarda halkın bilgilendirilmesinde, kamuoyunun aydınlatılmasında en önemli görevin basına düştüğünü belirtti.
Basının, toplumun ihtiyaç duyduğu bağımsız, güvenilir ve doğru bilgiyi evrensel değerler ışığında araştırıp objektif bir şekilde kamu yararını da gözeterek topluma aktarması gerektiğine dikkat çeken Basın İlan Kurumu Müdürü Kılıç, “Böyle ulvi bir misyona sahip olan basına sansür elbette düşünülemez. Zaten anayasamızın 28. maddesi de basın özgürlüğünü ‘Basın Hürdür Sansür Edilemez’ hükmü ile güvence altına almıştır. Anayasal güvence altına alınan bu özgürlük, yüzyıllardır basını, toplumda çok sesliliğin, hür düşüncenin, bilgi edinmenin ve bu bilgiyi yaymanın en önemli aracı haline getirmiştir. Basın bu görevini icra ederken demokrasinin kökleşmesine, insanlığın gelişmesine, bireyin özgürleşmesine sivil topluma hak ve adaletin hakim olmasına da katkı sunmaktadır.” dedi.
Basın çalışanlarının, doğrunun ve gerçeğin peşinde koşarken çoğu zaman hayatlarını hiçe saydıklarını, çatışmalı bölgelerde görev yapmak zorunda kaldıklarını hatırlatan Kılıç, birçok gazetecinin de bu tür ortamlarda, insanlığa doğru haber verme uğruna hayatlarını feda ettiklerine dikkat çekti. Kılıç açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Bugün basına sansürün kaldırılışının 106. yıldönümünü kutluyoruz. Türk toplumu olarak geride bıraktığımız 106 yıllık sürede yaşananlar ve basının gözünden bizlere aktarılanlar, bu mesleği icra edenlerin üstlendikleri misyonun önemini anlamak için yeterli olsa gerek. Yer yüzünde insanlığın yaşadığı dramlara basının tuttuğu ışık, geçmişten bugüne aktardığı bir fotoğraf keresi, bir anlık görüntü, ya da belgeli bir haber insanlığa mal olmuş, gerçekler dünyaya duyurulmuş, vicdanlara seslenilmiştir. Türk basının bir asrı aşan bu yolculuğundaki özverili çalışmalarının bundan sonra da başarı ile süreceğine kuşkumuz yok. Başta Şanlıurfa basınının ve onun güzide temsilcilerinin olmak üzere tüm basın camiasının 24 Temmuz Basın bayramını kutluyor, sansürün sonsuza kadar gündeme gelmediği bir basın diliyorum.”
“TOPLUM BASINA SAHİP ÇIKMALI”
Şanlıurfa basınının durumuna da değinen Kılıç, Basın İlan Kurumu olarak 2 yılı geride bıraktıklarını, şubenin açıldığı 16 Temmuz 2012 tarihinde ilde günlük yayınlanan 26 gazete olduğunu hatırlattı. Aradan geçen süre içinde bazı gazetelerin güçbirliği yoluna gittiklerini ve gelinen noktada bugün resmi ilan yayınlayan gazete sayısının 8 olduğunu belirten Kılıç, ilçelerdeki günlük ve haftalık gazetelerle birlikte bu sayının 20 olduğunu kaydetti.
Artık resmi ilana endeksli gazeteciliğin son bulması gerektiğini, gazetelerin ve gazetecilerin yaptıkları haberleri ile gündem oluşturmaları gerektiğini belirten Kılıç, 1 Nisan 2014 tarihnden itibaren Şanlıurfa’nın büyük şehir olduğunu, yoğun bir genç nüfusa sahip olduğunu hatırlattı. Kılıç, bu potansiyelin dikkate alınarak mesleğe yatırım yapılması gerektiğini, toplumun da kendilerine “sorunlarını gündeme getiren, yol gösteren ve bilgi paylaşan ve çözüm arayın” kent basınına sahip çıkması gerektiğini sözlerine ekledi.