PAMUK TABAN FİYATI İLE İLGİLİ BOZDAĞ’DAN AÇIKLAMA
Türkiye’nin önemli pamuk üretim merkezleri olan Aydın, Adana ve Şanlıurfa’da Eylül ayının sonlarında başlayacak pamuk hasadı öncesi üretici pamuk alım fiyatının en az 30 lira olmasını arzu ediyordu. Ancak 30 lira olan beklentinin 25 liraya çekilmiş olması üreticiyi kara kara düşündürüyor. Çiftçiler açıklanan fiyatın girdileri karşılayamayacağını belirtiyor. Konuyla ilgili Suruç Ovası Tarımsal Sulama Projesi Yardımlaşma Dayanışma ve Geliştirme Derneği Başkan Yardımcısı Ramazan BOZDAĞ bir açıklama yaptı.
Bozdağ, “Hiç olmazsa çiftçi primle kazansın” diyerek, açıklanan fiyata tepki gösteri. Bozdağ; “Pamukta maliyet, eğer 1 kg kütlü pamuk 25 Tl’ye satılırsa ancak masrafını kurtarır. Bunun üzerine yüzde 30 eklenmeli ki çiftçi para kazansın. Tüketicinin de korunması için kiloda primin en az 5 liraya çıkarılması gerekir. Hiç olmazsa primle üretici para kazansın.” diyerek mevcut ekonomik şartlar altında çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yaptı. Çukobirlik, Antbirlik ve Tariş’in açıkladığı fiyatlarda yeterli alımı yapmadığını belirten Ramazan Bozdağ, mevcut durumda pamuk fiyatını serbest piyasanın belirlediğini ifade etti.
Pamuğun hammadde konusundaki önemine dikkat çeken Bozdağ; “Üretici pamukta taban fiyatın en az 30 lira olmasını bekliyor. Aşağısı kurtarmaz. Maliyetler ortada. Şu an bölgemizde pamuk 17-18 lira arasında gidiyor. Üretici geçen yıl da para kazanmadı. Bu yıl kazanmazsa bölgemizde kimse pamuk ekmez. Oysa pamuk hammaddedir ve tekstil için vazgeçilmezdir.” dedi. Çiftçilerden çok ucuza pamuğun alınarak Türki Cumhuriyetlerde işlendiğini belirten Bozdağ, “Bu bölgelerdeki ucuz işgücü sonucu bu yola gidiliyor ve orada işlenen pamuk tekrar buraya getiriliyor. Hükümet buradan gelen pamuğa belli bir kota koymalıdır. 2 milyon çiftçi bundan zarar ediyor. 7 firma ise para kazanıyor. Bunun önüne geçilmeli.” şeklinde düşüncelerini dile getirdi.
Pamukta girdi maliyetlerinin kilo başına 30 lira civarı olmasına rağmen alım fiyatının 25 lira olarak belirlenmesi ve açıklanan fiyatın da altında alımların yapılması önümüzdeki yıllarda özellikle bölgemizde pamuk ekim alanlarının azalmasına neden olabileceği endişesi yaşanmaktadır. Konuyla ilgili henüz yetkililerden herhangi bir olumlu açıklamanın gelmemiş olması üreticiyi daha da endişlendirmektedir.