Yaklaşık 35 yıldır şiir yazan Suruçlu Şair Sait Kendirci’nin şiirlerini kitaba dönüştürme hayali yıllar sonra gerçek oldu.
Suruçlu şair Sait Kendirci’nın 35 yıldır yazdığı şiirlerini kitaba dönüştürme hayali İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi’nin katkılarıyla gerçekleşti. Yazdığı birok şiiri rap müziği şeklinde yorumlanıp klip haline getiren Şair Sait Kendirci’nin şiirleri “Şafak Vaktinde” adlı şiir kitabıyla bir araya getirildi. Suruç Vali Ziya Çoker Konferans salonunda düzenlenen imza gecesiyle okurlarıyla buluşan Sait Kendirci’yi Şanlıurfa Şairler ve Besteciler Derneği de yalnız bırakmadı. Geceye katılan şiir severlerine şiirlerinden seçmeler okuyan Şair Sait Kendirci, katkılarından dolayı Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi’ye teşekkür etti. Gecede söz alan İlçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi ise güzel bir ana şahitlik ettiğini söyledi. Kaymakam Çiftçi, “Sevgili ağabeyim Sait Kendirci duygularını kağıda dökmüş belli sıkıntılarla uğraşmış ama yinede kaleme aldığı şiirlerini bir araya getirerek Şafak Vaktinde isimli kitabını çıkartamamıştı. Biz ne kadar değerlerimize sahip çıkarsak ne kadar kol kanat olursak gençliğimize o kadar eser bırakmış olacağız. Biz Sait ağabeyimize bir özür burçluyuz. Çünkü 35 yıldır hem Suruç’u hem de bizimde yaşadığımız duyguları dile getirmiştir. Ve kaleme aldığı Şafak Vaktinde adlı kitabı Suruç halkına ölümsüz bir eser olarak kalacaktır” dedi.
Gençliğin verdiği heves ve yaşadığı derin duygularla şiir yazmaya başladığını belirten Kendirci, ilk şiirlerinin konusunun aşk olduğunu ifade etti. Sonraki dönemlerde her konuda şiir yazmaya başladığını vurgulayan Kendirci, “İlerleyen yaşlarda memleket konularında, dini konularda şiir yazmaya başladım. Şiirlerimi yazarken beni etkileyen konuları yazardım. Bu yüzden tüm şiirlerimde yaşanmışlık vardır. 1970’lerin popüler halk ozanı olan Aşık İhsani’nin şiirlerini okuyunca daha çok etkilendim. Bu yüzden halk şiirleri tarzında şiir yazmaya özendim. Dörtlüğü ,hece ölçüsünü ve kafiyeleri “Aşık İhsani” ve “Güllühşah” isimli eserlerinden öğrendim. Özellikle aşk konulu şiirlerimde Aşık İhsani’nin etkisi vardır. Daha sonra Yunus Emre şiirlerini okumaya başladım. O da bir halk ozanı olduğu için yakınlık hissettim. Memleketim olan Suruç’u çok seviyorum. Onun mahzun, melül ve mağrur duruşu beni çok etkilemiştir. Memleketteki yokluk ve yoksulluğu görmezden gelemezdim. Hayattaki en büyük isteklerimden biri de memleketimin bu yokluk ve yoksulluktan kurtulmasıdır” diye konuştu.
Şiirlerinin 1982’den sonra yerel basına çıkmaya başladığını ifade eden Şair Kendirci, televizyonlarda katıldığı tanıtım programları ile şöhretinin daha da arttığını kaydetti.
35 yıllık hayatında yaklaşık 400 şiir yazdığını belirten Kendirci, şiirleri bir kitap haline getirme çabasının son on yılda olduğunu anlattı. Çabasında Edebiyat öğretmeni Osman Aslan’ın da yardımcı olduğunu belirten Kendirci, 160 şiiri derleyip, kitap oluşturacak hale getirdiğini ifade etti. Uzunsüren sponsorluk arayışında ise ilçe Kaymakamı Abdullah Çiftçi’den yardım istediğini söyleyen Kendirci, konuşmasını şöyle tamamladı;
“Kaymakam Çiftçi, şiirlerimi görünce beğendi ve kitabın çıkarılması için yardımcı olacağını söyledi. Katkılarından dolayı Kaymakamımız Abdullah Çifti beye teşekkür ediyorum. Ayrıca edebiyat öğretmeni Osman Aslan kardeşime de emeklerinden dolayı çok teşekkür ederim. Kitabı tüm Suruç’lu hemşerilerime armağan ediyorum.”
SAİT KENDİRCİ KİMDİR?
Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin Alanyurt (Zehvan) köyünde doğan Şair’in çocukluk yılları köyde geçti. İlköğrenimine Suruç’ta başladı. Çeşitli nedenlerden dolayı orta öğrenimini yarıda bırakmak zorunda kaldı. Vatani görevini yaptıktan sonra evlenen Şair Sait Kendirci, 35 yıla yakın bir süredir şiir yazıyor. Kendirci dikiş makinesi tamirciliği de yaparak evinin geçimini sağlıyor.