GAP TEYAP Şanlıurfa İl Koordinatörlüğü’nün yürüttüğü tarımsal eğitim çalışmaları Suruç’ta devam etti. Önümüzdeki aylarda sulu tarımın yapılacağı Suruç’ta daha önce Harran ve Akçakale’de aşırı sulamadan kaynaklanan çoraklaşmanın yaşanmaması için Suruç bölgesindeki teknik personellere ve çiftçilere başta sulama ve çeşitli konularda eğitim verildi. Eğitimler 4 kurumun bir araya gelmesi ile gerçekleşti.
Şanlıurfa Ziraat Odası Bünyesinde bugüne kadar hem teknik personele hem de çiftçilere yönelik çok sayıda eğitim çalışması yürüten GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü Suruç’ta 2 – 4 Mart tarihlerinde sulama teknikleri konusunda 28 tarımsal teknik personel ve 28 çiftçiye eğitim verildi. Eğitimlerin mahiyetini anlatan GAP TEYAP İl Koordinatörü Ahmet Veysel Coşandal, eğitimlerde GAP TEYAP, Gıda, Tarım ve Havyacılık il müdürlüğü, GAP TEAM ve DSİ’nin rol aldığını belirtti.
Geçtiğimiz yıllarda Harran ve Akçakale bölgelerinde sulu tarımın başlaması ile birlikte yapılan bilinçsiz sulama nedeniyle binlerce dönüm toprak çoraklaşma ile karşı karşıya kalmıştı. Benzer durumun önümüzdeki aylarda sulu tarımın aktif bir şekilde yapılması beklenen Suruç’ta yaşanmaması için GAP TEYAP İl Koordinatörlüğü çiftçilere yönelik eğitim çalışmalarını sürdürdü.
COŞANDAL: 2 YILDIR SURUÇ’TAYIZ
Suruç’ta yürütülen tarımsal eğitim çalışmaları ile ilgili bilgi veren İl Koordinatörü Ahmet V. Coşandal, dört kurumun bir araya gelerek ilk kez eğitim çalışmasının yapıldığına dikkat çekerek eğitimlerin 3 gün sürdüğünü söyledi. 2 yıldan buyana Suruç’ta tarımsal eğitim faaliyetlerinin yürütüldüğünü kaydeden Coşandal, ‘bu zamana kadar Suruç da çalışan 50 tarımsal danışmana eğitim verildi. Muhtelif konularda, 35 kadın çiftçimize kışlık ve yazlık sebzecilik üzerine demonstrasyonlar yapılmıştır. DSİ ile birlikte 45 er kişi ile 3 defa çiftçilerimizi alıp Adana-Mersin ve Maraş’taki sulama birliklerine gidilerek oradaki tarımsal konularda bilgiler aktarılmıştır. 12 ilk okulda çocukların boş vakitlerinde egzersiz program kapsamında tarımsal konularda sunumlar filimler izletilmiştir. Her sene yaklaşık 15 tane çocuğu GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarım kampına alıp 2 hafta boyunca tarımsal konularda eğitimler verilmekte 20 çiftçimizi Antalya tarım fuarına götürdük.’ Dedi.