Uzunca bir süredir hastanede tedavi olan usta yazar Yaşar Kemal, hayata veda etti.
YaÅŸar Kemal, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde bir aydır tedavi görüyordu.
YAŞAR KEMAL KİMDİR
1923 yılında Osmaniye’ye baÄŸlı Hemite köyünde doÄŸan YaÅŸar Kemal, henüz ortaokul sıralarında folklor derlemeleri yapmaya baÅŸladı. O dönemde ÅŸiirleri Adana Halkevi’nin yayını olan Görüşler dergisinde yayınlandı. Ortaokul son sınıfındayken okulu bırakmak zorunda kaldı. Irgatlık, amelebaşılık, pirinç tarlalarında su bekçiliÄŸi, arzuhalcilik, öğretmenlik ve kütüphane memurluÄŸu gibi iÅŸlerde çalıştı. Bu arada Ülke, Kovan, Millet ve BeÅŸpınar dergilerinde ÅŸiirleri yayınlandı.
1951 yılında İstanbul’a yerleÅŸti. Cumhuriyet gazetesinde fıkra ile röportaj yazarlığı yapmaya baÅŸladı. ‘Dünyanın En Büyük ÇiftliÄŸinde Yedi Gün’ baÅŸlıklı röportajıyla Gazeteciler Cemiyeti Özel BaÅŸarı ArmaÄŸanı’nı kazandı. O yıllarda öyküleriyle de ilgi çekti. 1952 yılında ‘Sarı Sıcak’ adlı öykü kitabı yayınlandı. İlk romanı ‘İnce Memed’ 1955 yılında çıktı. Bu romanla 1955 yılında Varlık Roman ArmaÄŸanı’nı kazandı. 1974 yılında ‘Demirciler Çarşısı Cinayeti’ adlı eseri, Madaralı Roman Ödülü’nü aldı. 1977 yılında ‘Yer Demir Gök Bakır’ romanı Fransa’da Edebiyat EleÅŸtirmenleri Sendikası tarafından yılın en iyi yabancı romanı seçildi. ‘BinboÄŸalar Efsanesi’ 1979 yaz dönemi için Büyük Edebiyat Jürisi tarafından seçilen kitaplar arasında yer aldı. 1982 yılında uluslararası Del Duca Ödülü’ne deÄŸer görüldü. 1984 yılında Fransa’nın Légion D’Honneur niÅŸanını aldı.
Eserlerinde Torosları, Çukurova’yı, Çukurova insanının acı yaÅŸamını, kan davasını, aÄŸalık ile toprak sorununu çarpıcı bir biçimde ortaya koydu.
