Uyuşturucu illeti günümüz dünyasında özellikle gençlerimizi zehirleyen ve giderek yayılmaya başlayan tehlikeli bir hal almaktadır. Her geçen gün kullanım yaşı düşen bu illetten kurtulmak da sanıldığı gibi pek kolay olmamaktadır. Bu duruma dikkat çekmek için de İçişleri Bakanlığı’nın geliştirdiği bir uygulamadan bahsetmek istiyorum.
Yaklaşık bir ay kadar önce Bitlis’ten dönerken Şanlıurfa girişinde akşam vakti güvenlik güçleri aracımızı durdurarak genel bir kontrol yaptılar. Bu süre zarfında kendileri ile bir sohbetimiz de oldu. Daha sonra kendileri bize özellikle uyuşturucu ile mücadele kapsamında ne tür bir çalışmanın olduğunu anlatan, benim de bu yazıda dikkat çekmek istediğim ve “UYUMA” adı verilen uygulamayı anlatan bir broşür verdiler. Bu durum benim dikkatimi çekti. Nedeni ise başta da ifade ettiğin gibi bu illetten kurtulmanın zor olduğunu gösteren ve kendilerinin de açıkladığı tespitler oldu.
Broşürde uygulama tanıtılırken ilk başta dikkat çeken “GÖZÜMÜZ OLUN!” ifadesi oldu. Bu uygulama ile “GÖZÜMÜZ OLUN! KARŞILAŞTIĞINIZ UYUŞTURUCU TİCARETİNİ DOĞRUDAN VE EN HIZLI ŞEKİLDE BİLDİRİN!” ibaresi ile halktan yardım beklenilmekte olduğu görülmektedir. Ardından uygulamanın nasıl indirilip gerekli alanlar doldurularak kullanılacağı anlatılmaktadır. Buna göre öncelikle “UYUMA” uygulaması telefona indirilmekte ve cep telefonu numarasının olduğu alan doldurulmakta. Ardından gelen onay SMS ile uygulama aktif olmakta. Daha sonra herhangi bir şüpheli durumda “UYUMA” butonuna basarak ilgili birimlerle video veya fotoğraf paylaşılarak gerekli bildirim yapılmakta.
Broşürde madde bağımlılığı ile mücadele merkezleri; Yeşilay, ÇEMATEM, AMATEM, AÇIK KAPI ve ALO 191 Uyuşturucu İle Mücadele Danışma ve Destek Hattı olarak tanıtılmaktadır. Ayrıca broşürde uyuşturucu maddenin ne olduğu, “belirli miktarda alındığında kişinin merkezi sinir sistemine etki ederek, akli, fiziki ve psikolojik dengesini bozan, kişi ve toplum içerisinde ekonomik ve sosyal çöküntü meydana getiren, alışkanlık ve bağımlılık yapan, kullanılması, bulundurulması, üretilmesi ve satışının kanunlarla yasaklandığı maddeler” şeklinde ifade edilmektedir. Uyuşturucuya başlama nedenleri olarak da; “merak etkisi, arkadaş ısrarı, özenme, kişisel sorunlar, ailesel sorunlar, eğlence amaçlı ve bunlar haricinde kimi diğer nedenler” sıralanmaktadır.
Broşür içerisinde uyuşturucunun bağımlılık döngüsü ise şu şekilde ifade edilmekte; 1. Bir kereden bir şey çıkmaz, 2. Bir daha asla, 3. Ben bağımlı olmam, 4. İstersem bırakırım, 5. Artık bırakacağım, 6. Bıraktım bir daha başlamam. Bu 6 aşamanın her evresinde yine 1. Ben de kullanabilirim, 2. Korku ve Merak olgularının dışarıdan sürekli etkide bulunduğu dile getirilmiştir.
Bağımlı olan kişinin içine düştüğü durum da şu şekilde ifade edilmiştir;
- AIDS, Frengi, Verem, Hepatit B ve Hepatit C, Kanser, Kangren gibi birçok ölümcül hastalığa kapılma riski artar.
- Kullandığı maddeler vücudunun savunma mekanizmasını yok edip bağışıklık sistemini zayıflatır.
- Maddeyi alabilmek için önce mevcut parasını bitirir.
- Çevresindeki insanların değerli eşyalarını ve paralarını çalmaya başlar.
Narkotik suçlarla mücadelenin önemine baktığımızda karşımıza şu ifadeye yer verildiği görülmektedir; “Uyuşturucu sosyolojik, fiziksel ve ekonomik olarak toplumları zayıf düşüren nedenlerden biridir. Uyuşturucu sorunu, özellikle genç nesilleri tehdit ederek toplumların geleceğine zarar verir. Terör örgütleri ve diğer suç kartellerinin bir finans kaynağıdır.”
Her ne kadar pek çok kimse tarafından ancak başına geldiğinde farkına varılsa da unutulmamalıdır ki, uyuşturucu günümüzde halk arasında gizliden gizliye dolaşan ve aslında bireyin ve genel anlamda toplumun en büyük düşmanıdır. Hal böyle iken en büyük temennimiz de bu durumun farkına varılarak kendi elimizle bu tehdide son vermek olacaktır. Daha temiz bir gelecek ve çevre umuduyla…
Yazarımız ve değerli dostum Mahmut Çökmez toplumunun önemli sorunlarından olan uyuşturucu konusuna duyarlılık gösterip böyle güzel ve önemli bir yazı yazdığı için kendisine teşekkür ediyor yazım hayatında başarılar dilerim