Bu yazımda ilçemizdeki eğitimin geçmişi üzerine bazı tahlillere yer vermek istiyorum.
1900’lü yılların başlarından itibaren ilçe statüsünde olan ilçemizde eğitim; şu andaki Namık Kemal Ortaokulunun yerinde olan Namık Kemal İlkokulu ve şu andaki Namık Kemal İlkokulunun yerinde ise Suruç Ortaokulu olarak olarak eğitime start verdi. Henüz lise olmadığı için hali vakti yerinde aileler çocuklarını Şanlıurfa merkeze vaya Gaziantep’in Nizip ilçesine lise öğrenimi için gönderiyorlardı. 1969 yılında ilçemizde Suruç Lisesi açıldı.
1960 ile 1970 yılları arasında ilçemiz nüfusu 6 000 ile 15 000 arasındaydı. Bu yıllarda ilçemizde sulu tarım yapıldığından ve sınır ticareti yani kaçakçılık yaygın olduğundan halkın gelir düzey ortalaması şimdikinden daha iyiydi. Bu nedenle okullaşma oranı ve eğitime verilen önem düşük düzeydeydi. İlçede maddi durumu iyi olan eşraf takımı ve memur aileleri çocuklarının eğitimine önem verirlerdi.
1975 li yıllardan sonra ki bu tarih Elazığ Keban Barajının yapıldığı ve Suruç’taki yeraltı sularının kurumaya başladığı yıllara denk gelir.
1980 li yılların sonlarında 1990 lı yılların başlarında açılan Merkez Ortaokulu , Mimar Sinan Ortaokulu ,İmam Hatip Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi ve Ticaret Lisesi ilçemiz eğitimine önemli katkılar sağlamıştır.
Bu okullar bina olarak şimdikinden daha kötü mimari özellikler taşıyan soba ile ısınan okullardı.
İlçemizde şu anda görev yapan bir çok bürokrat bu okullardan yetişmiştir.
Hatta bunlar içerisinde Türkiye ve dünya çapında akademisyenler vardır. Örneğin; Trakya üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Prof.Dr.Muzaffer Demir; ilk, orta ve lise öğrenimini ilçemizde okumuş, şua anda kendi alanında dünyanın 2 numaralı profesörü olmuş; öğretmen İsa DEMİR ağabeyimizin oğludur.
Fazla uzağa gitmeyelim. Kendi şahsımdan bahsedeyim. Benim 5 çocuğum da ilçe ilkokulları, ortaokulları ve liselerinde okuyarak Türkiye’nin saygın üniversitelerini kazanarak lisans öğrenimlerini tamamlamışlardır.
Buraya kadar ilçemizdeki eğitimin tarihsel gelişimini somut örneklerle özetlemeye çalıştım.
İlçemizdeki eğitimin bu günü hakkında bazı tahlillerde bulunmak istiyorum.
İlçemizdeki eğitim: Ege, Marmara ve Akdeniz bölgesine göre biraz geridedir.
Nedenleri ise: öğretmen sirkülasyonu, öğretmen eksikliği, ana dil sorunu ve bölgeler arası adaletsizliktir.
Bu nedenleri daha sonraki yazılarımda tek tek analiz ederek çözüm aramaya çalışacağız.
Unutmayalım ilçemizin ve bölgemizin tüm sorunlarının çözümü ancak ve ancak eğitimle olacaktır.