BAŞIBOŞ SOKAK KÖPEKLERİ DÜZENLEMESİ
Türkiye’nin gündemini uzun bir dönemdir meşgul eden bir konu olmuştu Başıboş Sokak Köpekleri. Kent ve kırsal bölgelerde sahipsiz olan ve insan hayatını olumsuz yönde etkilediği düşünülen bir durum olarak görülmüş ve yasal bir düzenleme ile bu durumda bulunan köpeklerin yakalanıp kısırlaştırılarak sahiplenilmesi öngörülüyordu.
Konuyla ilgili hem muhalif parti merkezlerinden hem de muhalif partilerden belediye başkanı seçilen yerel yöneticilerden duruma tepki gelmişti. Bu kısır döngü aslında halen de devam ediyor. Ancak kısır döngü devam ededursun, TBMM konuyla ilgili yasal düzenlemeyi AK Parti-MHP ortaklığı ile meclis gündemine getirerek uzun tartışmalardan sonra geçirip yasalaştırdı. Ancak tabi bazı değişikliklerle yasa geçti. Peki düzenlemede ne var? Kısaca bunu belirtelim.
TRT HABER’in aktardığına göre sahipsiz hayvanlara yönelik düzenlemeler içeren “Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, TBMM Genel Kurulunda kabul edilip yasalaştı ve düzenlemeye göre, başıboş sokak köpekleri toplanacak, bakımevlerine alınacak köpekler kısırlaştırılarak sahiplendirilecek. Bu konudaki sorumluluk belediyelerde olacak. Sorun tam da bu noktada başlıyor aslında. Zira bazı yerlerde haberlere konu olan çok nahoş görüntüler ortaya çıkmıştı. Aç kalan köpeklerin birbirlerini yediği dahi iddia edilmişti.
Uygulamada tereddüde mahal verilmemesi amacıyla ve Kanun’daki “yakala-kısırlaştır-sal” metodunun kaldırılması nedeniyle hayvan bakımevi tanımında uyum değişikliği yapıldı. Hayvan bakımevinin tanımı, “Bakanlıktan izin alınmak suretiyle kurulan ve hayvanların sahiplendirilinceye kadar barındırıldığı ve rehabilite edildiği bir tesis” şeklinde değiştirildi. Sahipsiz ve güçten düşmüş hayvanların hayvan bakımevlerine toplanması ve buralarda rehabilite edilerek sahiplendirilinceye kadar bakılacak olması sebebiyle bakımevleri dışında bir hayvana bakmanın onun yasal sorumluluğunu alarak sahiplenilmesi suretiyle mümkün olabileceği ilkesi kabul edildi. Kanun’un ilkeleri arasında yer alan “Evcil hayvanlar, türüne özgü hayat şartları içinde yaşama özgürlüğüne sahiptir. Sahipsiz hayvanların da sahipli hayvanlar gibi yaşamları desteklenmelidir.” ifadesi yürürlükten kaldırıldı (Kaynak: TRT HABER).
Peki bu durum, daha doğrusu bu uygulama bölgemizde nasıl uygulanacak veya uygulanıyor? Daha önce ilçemizde herkesin bildiği gibi “Boncuk Ekibi” adıyla bir ekip vardı ve başıboş köpekleri topluyordu. Halen bu ekibin olup olmadığını Belediye Eşbaşkanı Sayın Müslüm Baran’a sordum. Baran, “Ekip halen var ve çalışıyorlar. Toplanan köpekler Urfa’ya götürülüyor ancak barınağa alınmıyor. Aşılanıp tekrar salınıyormuş duyumunu aldık” dedi. Yani anlaşılan bu çalışma Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılmakta.
Toplanan köpeklerin aşılanıp bırakılması işin ayrı bir tarafı ancak, ilimizde ve ilçemizde toplu yemek hizmeti veren firmalar arta kalan yemekleri atmak yerine Büyükşehir Belediyesi ekiplerine verse kanımca bu köpekler tekrar sokaklara bırakılmak yerine barınaklarda tutularak bakımları yapılsa daha iyi olacak gibi. Özellikle başta akşam vakitlerinde olmak üzere ıssız sokaklarda ciddi güvenlik sorunu oldukları aşikârdır. Ancak bu şekilde yapıldığında da ekranlarda gördüğümüz kimi işkence görüntülerinin olmaması da sağlanmalı. Zira hayvana saygısı olmayanın insana da saygısı yoktur. Vesselam…