HZ. AİŞE İLE HZ. PEYGAMBER (S.A.V) EVLENDİĞİNDE KAÇ YAŞINDAYDI!?

HZ. AİŞE İLE HZ. PEYGAMBER (S.A.V) EVLENDİĞİNDE KAÇ YAŞINDAYDI!?
Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v)’in dul olmayan tek eÅŸidir. Hz. Ebu Bekir (r.a)’in kızıdır. Hz. Peyamber (s.a.v)’in kıymetli eÅŸi olan Hz. AiÅŸe, Hane-i Saadet’in en sevgili hanımefendisi olmuÅŸtur.
Hz. AiÅŸe ile evlenmesinin bir çok yararı olmuÅŸtur. Bu evlilik, Hz. Ebu Bekir (r.a) ile akrabalık bağı kurarak onu ödüllendirmiÅŸ ve onun akrabalarıyla yakınlık saÄŸlamıştır. Nitekim bu evlilik, Hz. Ebu Bekir (r.a) için hayatının en sevindirici olayı olmuÅŸtur. Hz. Ebu Bekir (r.a)’ın kabilesiyle olan düşmanlık, dostluÄŸa dönüşmüştür.

Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v) hayatta iken, hep yanında ve yakınında bulunmuÅŸ, sadakat sahibi ve sevgi dolu bir eÅŸ, vahyi ve Hz. Peygamber (s.a.v)’in Sünneti’ni tedris eden bir öğrenci olmuÅŸtur. Hz. Peygamber (s.a.v), eÅŸini çok sevmiÅŸ ve ona saygı duymuÅŸ, onun huzur ve mutluluÄŸu için fedekarlıkta bulunmuÅŸ, sıkıntılı günlerinde Hz. AiÅŸe annemizle teselli ve huzur bulmuÅŸtur.

İslam’ın kadınlar ve aile hayatıyla ilgili öyle prensipleri vardır ki, Hz. Peygamber (s.a.v) bunları açık açık anlatamıyordu. Bazı kadınlar da utandıklarından dolayı sorup öğrenemiyordu. Hz. Peygamber (s.a.v) bu konuları kadınlara açıklaması için ona genç, zeki bir eÅŸ ve yardımcı gerekiyordu. Nitekim tarih göstermektedir ki, Hz. AiÅŸe bu görevi çok baÅŸarılı bir ÅŸekilde yapmıştır.
Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v)’in diÄŸer eÅŸleri, yani mü’minlerin anneleri arasında en zeki ve en bilgin olanıdır. Hz. AiÅŸe, babası Ebu Bekir (r.a)’in evinde iyi bir eÄŸitim almasının ardından 9 yıl boyunca Hane-i Saadet’te Hz. Peygamber (s.a.v)in terbiyesinde yetiÅŸmesi onu müstesna kılan en önemli özelliÄŸi oldu. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.v) irtihal ettiÄŸi zaman, Hz AiÅŸe genç yaşına raÄŸmen Kur’an ve Sünnet’i en iyi bilen sahabeler arasında yer alıyordu.

Hz AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v) hayatta iken, kadınlara ve genel olarak bütün Müslümanlara öğretmenlik yaptığı gibi, Hz. Peygamber (s.a.v)’in vefatından sonra da 47 yıl gibi uzun bir süre daha bu görevi baÅŸarıyla yapmıştır.

Hz. AiÅŸe’nin hayatı, Müslüman kadınlar için olması hasebiyle son derece ehemiyeti haizdir. Hz. Peygamber (s.a.v)’in kadın erkek bütün ümmetine örnek olması gibi, eÅŸi Hz. AiÅŸe de özellikle Müslüman kadınlar açısından örnek bir ÅŸahsiyettir. Her Müslüman kadın onun hayatında kendisi için nice örnekler ve dersler bulur. Çünkü hayatın bütün deÄŸiÅŸimleri onun hayatında tecelli etmiÅŸtir. Kızlık, eÅŸlik, dulluk, sevinç ve keder, mutluluk ve müsibet gibi haller Hz. AiÅŸe’nin hayatından örnek alınacak birer olay ÅŸeklinde görünür. Bu tertemiz hayat; ilmi, ameli ve ahlaki derslerle doludur. Bu itibarla Hz. AiÅŸe’nin tarihi, temiz ve olgun kadınların aynasıdır. Müslüman kadın, gerçek hüviyetini bütün temizliÄŸi ve berraklığıyla o aynada görur.(1)

Babası Ebu Bekir bin Kuhafe, es-Sıddik lakabıyla tanındığı için kendisine AiÅŸe es-Sıddıka binti’s Sıddik denilmiÅŸtir. Annesi Kinane kabilesinden Ümmü Ruman binti Amir bin Uveymir’dir. (2)

Hz. AiÅŸe’nin çocukluk yıllarında İslam davası en sert ve en ağır safhalarıyla geçti. Müslümanlar o sırada iskence ve eziyetin en ağır türleriyle karşılaÅŸmışlardır. (3)

İbn-i İshak, Hz. Ebu Bekir (r.a)’in davetiyle Müslüman olanları sıralarken, Hz. AiÅŸe’nin de adını verir ve o sıralarda yaşının küçük olduÄŸunu zikreder. Hz. AiÅŸe’nin “aklım erdiÄŸinden bu yana anne ve babam devamlı İslam dini üzere idiler” (4) sözünden kendisinin Hz. Peygamber (s.a.v)’e, Peygamberlik görevi verildikten çok önce doÄŸduÄŸu anlaşılmaktadır. ÇocukluÄŸu hakkında fazla bilgi yoktur. Hz. Peygamber (s.a.v) ile nikahı ve nikahlandığı zamanla ilgili rivayetler farklılık arz etmektedir. Ancak nikahın hicretten önce kıyıldığı ve hicretin 2. yılı Åževval ayında Hz. Peygamber (s.a.v) ile evlendiÄŸine dair rivayetler yoÄŸunluktadır.
Bu rivayetlerden bazılarını burada, konunun iyi anlaşılması için sunacağım.
Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber s.a.v) ile evlendikten sonra üstün bir mevki ve önemli bir sorumluluk sahibi olmuÅŸtur. Peygamber hanımlarının mü’minlerin anneleri, yani Ümmühat’ül-Mü’minin olduklarını bildiren ve Hz. Peygamber (s.a.v)’den sonra baÅŸkalarının onlarla evlenmemeleri ilahi emirle yasaklandı.
Hz. AiÅŸe, hanımları arasında  Hz. Peygamber (s.a.v)’i en fazla kıskanan ve onun sevgisini kazanma yolunda en fazla mücadele edeni idi. Çünkü o, Hz. Peygamber (s.a.v)’in, Hz. Hatice’den sonra kalbini kendisine veren ilk kadındı. Ayrıca O, Hz. Peygamber (s.a.v)’in bakire olarak evlendiÄŸi tek kadındı. (5)

Beni Mustalik Gazvesi’den dönerken, düşürdüğü gerdanlığını aramak üzere geride kalması nedeniyle İfk hadisesi diye bilinen meÅŸhur iftiraya maruz kaldı. (6)

Ve sonra ilahi emirle temiz olduğu hakkında müjdelendi. (7)

Son zamanlarda 6 yaşında bir çocuÄŸun evlendirildiÄŸi, tacize maruz kaldığı iddiaları üzerine, bunu bahane ederek Hz. Peygamber (s.a.v)’in Hz. AiÅŸe ile evliliÄŸi ile ilgili Hz. Peygamber (s.a.v)’e dil uzatanlar bilmelidir ki, yaptıkları iftira ve hayasızlıktır.

Hz. AiÅŸe’nın Hz. Peygamber (s.a.v) ile 9 yaşındayken yaptığı evlilik iddiası; çağımızda İslam’a karşı getirilen eleÅŸtirilerin odağı haline gelmiÅŸtir. Bu evlilik Misyonerlere, Ateistlere ve bir kısım Oryantalistlere göre Müslümanların utanç (!) kaynağıdır.
İslam ülkelerinde yetiÅŸip çeÅŸitli nedenlerle İslam’a düşman olmuÅŸ bazı insanlarda, her konuda olduÄŸu gibi Batı’nın tavsiyesini çabucak kabul etmiÅŸ ve Hz. Peygamber (s.a.v)’i eleÅŸtirme, kınama ve hatta hakaret etme yolunu seçmiÅŸtir. Hz. Peygamber (s.a.v)’e hakaret etmek (haÅŸa!) için en önemli argüman olarak bu mübarek evlilik olmuÅŸtur. Avrupa’da yayınlanan ve Hz. Peygamber (s.a.v)’e hakaretler içeren karikatürlerde de bu mübarek evlilik konu edilmiÅŸtir.

Bu evliliğin savunulamaz olduğunu düşünen bazı Modernist din adamları ve dindarlar Hz. Aişe’in evlendiğinde yaşının 17-18 olduğunu savunmuşlardır.
Hz. Peygamber (s.a.v), Hz. Aişe ile evliliğine itiraz edip ona iftiralar düzenlerin hiçbir mantıklı ve bilimsel dayanakları yoktur. Bu eleştiriler tarihsel ya da bilimsel olmaktan çok, kendi Psikolojik sorunlarının dışa vurumudur.

İslam düşmanları Hz. AiÅŸe’nin, Hz. Peygamber (s.a.v) ile evlenirken yaşı konusunda İslam’a ve Hz. Peygamber (s.a.v)’e saldırıyorlar.

Konu ile ilgili olarak Kur’an diyor ki:
“Evlilik çağına gelinceye kadar yetimleri (gözetip) deneyin! Onlarda yetiÅŸkinlik ▪︎
görürseniz hemen mallarını kendilerine verin! Büyüyecekler (de geri alacaklar) diye onları (yetimlerin mallarını) israf ile ve tez elden yemeyin! Zengin olan (veli, yetimin malına) tenezzül etmesin; fakir olan da (ihtiyacına) uygun olarak yesin!
Mallarını kendilerine verdiÄŸiniz zaman onlarla ilgili ÅŸahit bulundurun! Hesap görücü olarak Allah yeter.” (8)

Bu Ayetten açıkça anlaşılıyor ki, evlilik çağı, Rüşd yani yetişkinlik çağıdır. Ergenlik döneminde veya daha küçük yaşlarda evlilik kesinlikle Kur’an’dan destek alamaz.
Kur’an’ın ifadesiyle, evlilik çağı, Rüşd yani yetiÅŸkinlik çağıdır. Ergenlik döneminde veya daha küçük yaÅŸlarda evlilik kesinlikle Kur’an’dan onay alamaz. EvliliÄŸin gerçekleÅŸebilmesi için nikah çağına gelmek, yani bülüğ çağına gelmek ve Rüşt olmaktır. Rüşt olma hali; doÄŸru yolu bulma, akıllı davranma, akıl ve ruh bakımından olgunlaÅŸma ve iyilikleri elde edebilecek olgunlukta olmadır. Anlaşılan Kur’an, evlilik çağı olarak kiÅŸilere büluÄŸ ve fiziksel geliÅŸim ile beraber Rüşd’ün de kazanılmasını zorunlu tutuyor.

Bu durumda Hz. Peygamber (s.a.v)’in, Hz. AiÅŸe ile evlilik yaşının 9-12 olduÄŸu düşüncesinin doÄŸru olmadığı ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki, ÅŸart olarak sunulan miras, para, mülkiyet gibi ÅŸeyleri yönetebilmesi bir eÅŸ, bir anne veya baba olabilmesi 9 veya 12 yaşındaki bir çocuk için düşünülemez!
Hz. AiÅŸe’nin, Hz. Peygamber (s.a.v) ile evlendiÄŸinde 9-12 yaşındaydı iftirasının bir diÄŸer belgesi de Kütüb-i Sitte’de geçen bu konu ile ilgili bütün rivayetlerde ablası Esma’nın Hz. AiÅŸe’den 10 yaÅŸ büyük olduÄŸudur.

Hz. AiÅŸe’nın ablası Esma 100 yaşındayken, hicretin 73. yılında vefat etmiÅŸtir. Hicret tarihinde 27 yaşındaydı. Hz. AyÅŸe, ablası Esma’dan 10 yaÅŸ küçük olduÄŸuna göre, onun da hicret tarihinde, yani 622 tarihinde 17 yaşında olması gerekir. Hz. AiÅŸe, Medine’ye hicretten bir süre sonra evlendiÄŸine göre, 18-19 yaÅŸlarındadır. Bu yaÅŸ ise çok sıcak olan bir bölge için son derece normal ve uygun bir yaÅŸtır. (9)

Tüm tarihi verilerde Esma, Nübüvet’ten 15 yıl önce doÄŸmuÅŸ, Hz. AiÅŸe 10 yıl küçük olduÄŸuna göre, Hz. AiÅŸe, Peygamberlikten 5 yıl önce doÄŸmuÅŸtur. Hicret yılında Hz. AiÅŸe 18, evlendiÄŸinde de 19-20 yaÅŸ aralığındadır. Bugün dünya genelinde de 18 yaÅŸ Rüşd çağı olarak kabul edilmektedir.

Ayrıca bütün Kütüb-i Sitte Hadislerinde Hz. AiÅŸe’nin, Hz. Peygamber (s.a.v)’den önce Cubeyir Bin Mut’im ile niÅŸanlandığı, babası Hz. Ebu Bekir (s.a.v)’in İslam’a iman ederek Hz. Peygamber (s.a.v)’in yanında yer aldıktan sonra bu niÅŸandan vazgeçtiÄŸini bildirir. Yani Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v) ile nikahından önce Rüşd’üne varmış bir genç kızdır.

Hz. Aişe, Hz. Peygamber (s.a.v) ile evlendiğinde en az 18, en fazla 21 yaşındadır.

Bu konuda Prof. Dr. Süleymam AteÅŸ, Hz. AiÅŸe’nin yaşı ile ilgili rivayetlerin, Hz. AiÅŸe’nin özgeçmiÅŸini yazan tarihçilerin verdiÄŸi bilgilerle uyuÅŸmadığını ifade etmektedır. Süleyman AteÅŸ konu ile ilgili açıklamasında “Tarihçilerin ve Biblografların tespitine göre Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v)’in kızı Hz. Fatıma’dan 5 yaÅŸ küçüktür. Hz. Fatıma, Peygamberlikten 5 yıl önce doÄŸmuÅŸtur.” demek ki, Hz. AiÅŸe PeygamberliÄŸin baÅŸlangıc yılında doÄŸmuÅŸtur. Hz. Peygamber (s.a.v), Peygamber olduktan itibaren 13 yıl Mekke’de kaldı. Hz. Peygamber hicret ettiÄŸi zaman, Hz. AiÅŸe 13 yaşında olmalıdır. Hz. Peygamber Medine’ye hicretten sonra 2 yıl sonra Hz. AiÅŸe ile evlendiÄŸine göre (10) demek ki, evlendiÄŸi zaman Hz. AiÅŸe en az 15 yaşında idi. Bu yaÅŸ da Arabistan gibi sıcak ülkelerde tam evlenme yaşıdır. Zaten evlenecek yaÅŸta olmayan birisini Hz. Peygamber (s.a.v)’e önermezlerdi. Çünkü Hz. AiÅŸe’yi direkt olarak Hz. Peygamber (s.a.v) istememiÅŸ, halası onu Hz. Peygamber (s.a.v)’e önermiÅŸ ve o da uygun görmüştür.

Bir baÅŸka rivayete göre de Hz. AiÅŸe, Hz. Peygamber (s.a.v)’in kızı Hz. Fatıma ile yaşıttır. Hz. Fatıma’nın doÄŸumunda babası Hz. Peygamber (s.a.v) 35 yaşında idi. Bu durumda Hz. AiÅŸe evlendiÄŸinde 20 yaÅŸlarındadır. (11)

Geleneksel iddianin aksine, Hz. AiÅŸe’nin doÄŸumu, Nübüvvetten takriben 6 yıl öncedir. Yani 604 tarihinde doÄŸdu. Hz. AiÅŸe’nin, aÅŸağıdaki Hadis’e göre doÄŸum tarihinin Nübüvvetten 6-7 yıl önce olduÄŸu kesinlik kazanmaktadır. “Ben henüz Mekke’de, sokakta oyun oynayan bir kız iken, Hz. Peygamber (s.a.v)’e Kamer suresi Ayeti nazil oldu. (12)

Kamer suresi, 614 tarihinde indiÄŸine göre, Hz. AiÅŸe’nin bu sureyi net hatırlamasından dolayı bu sırada 9 veya 10 yaÅŸlarında olduÄŸu tahmin edilmektedir. Hz. Peygamber (s.a.v)’in bu isteÄŸini, Hz. AiÅŸe’nin babası Hz. Ebu Bekir (r.a)’e açtığı zaman, Hz. Ebu Bekir (r.a) ona ÅŸunu söylemiÅŸtir.
“Ben, AiÅŸe’yi akrabamdan Mut’im’in oÄŸlu Cübeyr’e söz verdim. EÄŸer onlar bu isteklerinden vazgeçerlerse, AiÅŸe’nin sizinle evlenmesini ancak o zaman düşünebilirim.”
Mut’im’in ailesi, Müslüman olmamış bir aileydi. Hz. Peygamber (s.a.v)’e ve İslam’a karşı idiler. İslam öncesi dönemde kızını istedikleri Hz. Ebu Bekir (r.a), İslam’ın geliÅŸi üzerine bu dine girmiÅŸ, Hz. Peygamber (s.a.v)’in yakın dostları arasında yer almıştı. Putperest kalmayı sürdüren Mut’im ailesinin hanımı, oÄŸullarının Müslüman bir kız ile evlenmesine karşı çıkıyor, şöyle diyordu. “Bu Müslüman kız evime girerse oÄŸlumu dininden eder. Buna izin veremem” Hz. Ebu Bekir (r.a)’in, putperest akrabasına kızını gelin olarak vermeyi kabulünün, onun İslam’a giriÅŸinden sonra olabileceÄŸini kabul mümkün deÄŸildir. Hele hele o dönemde yaÅŸanan baskı ve zulüm ortamını da göz önüne alırsak ki, Hz Ebu Bekir (r.a) de o baskılara maruz kalan Müslümanlardan biridir. Hz. Ebu Bekir (r.a) gibi bir Peygamber dostunun, kızını bir putperest aileye gelin göndermesi asla düşünülemez. O halde, Hz. AiÅŸe ile ilgili verilen evlilik sözu, Hz. Ebu Bekir (r.a)’in Müslümanlığı kabulünden öncedir ve bu da gösteriyor ki, Hz AiÅŸe, daha babası İslam’a girmeden, birileri tarafından gelin olarak istenecek bir yaÅŸtadır. Yani 610 tarihinde Hz. AiÅŸe vardır ve evlendirilmesi konuÅŸulmuÅŸtur. Hz. Ebu Bekir (r.a)’in ailesi, putperest akrabalarına İslam öncesi devirde verdikleri sözün geçersiz kılınması için, akrabası Mut’im’in bir adım atmasını beklemiÅŸtir. O adım, Mut’im ailesinin hanımı tarafından atılmış ve Hz AiÅŸe’nin serbest kalması bu sayede gerçekleÅŸmiÅŸtir.

Kısaca tarihsel belgeler gösteriyor ki, Hz AiÅŸe, Hz Peygamber tarafından eÅŸ olarak istendiÄŸinde, en az 15-16 yaÅŸlarındadır. Bir diÄŸer sahih bilgi ise, Hz AiÅŸe’nin kendinden 10 yaÅŸ büyük olduÄŸu kesin olan kız kardeÅŸi Esma hicretten 73 yıl sonra 100 yaÅŸlarında iken, ölmüştür. Esma, hicretten 73 yıl sonra 100-102 yaÅŸlarında olduÄŸuna göre, hicret sırasında 27-29 yaÅŸlarındadır. Buna göre kedisinden 10 yaÅŸ küçük olan Hz. AiÅŸe de hicret sırasında 18-19 yaÅŸlarındadır. Hz. AiÅŸe’nin, Hz. Peygamber ile nikahlanması, Hz. Peygamber (s.a.v) tarafından istenmesinden 3 yıl sonradır. Bu noktada ittifak vardır. O halde, Hz. AiÅŸe’nin, Hz. Peygamber (s.a.v)’in evine eÅŸ olarak girdiÄŸi sırada 18-19 yaÅŸlarında olması gerekiyor. Gerçek budur. Bu konu, Ömer Rıza DoÄŸrul tarafından yıllar önce gündem yapılmış ve Batılı oryantalistlerce devamlı öne sürülen 9 yaÅŸ iftirasının, geleneksel Emevi din anlayışının asırlarca yaÅŸatılan bir yalanı olduÄŸu ispatlanmıştır.

Diğer bir ispat ise Araplarda bulunan bir gelenektir. Araplar, kız çocukları ilk hayizdan, yani adet görmelerinden itibaren yaş sayarlar. Yani Hz. Aişe 10 yaşında ilk defa hayiz gördüyse, 9 yaşında evlendi demek, 19 yaşında evlendi demektir. Yani 19 yaşındadır demektir.

▪︎ Kaynaklar:
1- Bedruddin Ez-ZerkeÅŸi, “Hz. AiÅŸe’nin Sahabe’ye YönelttiÄŸi EleÅŸtiriler” Trc. Bunyamin Erul, Kitabiyat, s. 25-26, Ankara-2000
2- Mustafa Fayda, TDV İslam Ansikopedisi, “AiÅŸe” md. II/201
3- Muhammed Ali Kutub, “Mü’minlerin Anneleri, Peygamberimizin Hanımları” Trc. Tacettin Uzun, Uysal Yayınları, s. 98, Konya-1993
4- Sahih-i Buhari, “Kitabu Menkib’il-Ensar” Trc. Abdullah Feyzi Kocaer, Hüner Yayınları, s. 558, H. No: 1590, Konya-2004
5- AiÅŸe Abdurrahman Bintü’ÅŸ-Åžati, “Resulullah’in Annesi ve Hanımları” Trc. İsmail Kaya, Uysal Yayınları, s. 47, Konya-1992
6- ZerkeÅŸi, age, s. 28
7- Nur, 24/11-22
8- Nisa, 4/6
9- Ali Himmet Berki, Osmam KeskioÄŸlu, “Hatem’ül-Enbiya Hz. Muhammed ve Hayatı” s. 210
10- İbn-ı Hacer el-Askalani, “el-İsabe” 4/359
11- ReÅŸit Haylamaz, “AiÅŸe” s. 54
12- Buhari, Te’lif’il-Kur’an Bahsi c.1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir