SURUÇ’TA HAYATA GEÇİRİDKLERİ “OKUMAK YOLDA OLMAKTIR” PROJESİYLE NUSRETTİN BİÇER VE ABDULKADİR KORKMAZ, SABANCI VAKFI FARK YARATANI SEÇİLDİ.
Sabancı Vakfı’nın 2009 yılından bu yana yürüttüğü, 42 şehirden 190 Fark Yaratana ulaşan, toplumsal gelişmeye katkıda bulunan kişilerin hikâyelerini görünür kılmak ve topluma ilham vermek için çalışan “Fark Yaratanlar” programının Fark Yaratan projeleri tanıtıldı. Suruç’ta hayata geçirdikleri “Okumak Yolda Olmaktır” projesi ile Nusrettin Biçer ve Abdülkadir Korkmaz, 11. sezonda seçilen 5 Fark Yaratandan biri oldular.
‘Eşekli Kütüphaneci’ olarak bilenen Mustafa Güzelgöz’ün hikayesinden ilham alarak 2019 yılında bir gezici kütüphane oluşturan öğretmen Nusrettin Biçer ve Abdülkadir Korkmaz, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle Suruç’un köylerini ziyaret ederek çocuklarla bir araya geliyorlar. İkinci el bir minibüsü gezici bir kütüphaneye dönüştürerek Suruç’ta gezilmemiş köy ve ulaşılmamış çocuk bırakmamayı hedefleyen proje; çocukları sadece kitapla değil, kendilerinin tasarladıkları kukla, bilim ve sanat atölyesi gibi etkinliklerle de buluşturuyor. Eğitime eşit erişim herkesin hakkı diyerek yolan çıkan bu iki öğretmen, ‘Okumak Yolda Olmaktır’ projesiyle birçok çocuğa ulaşmaya devam ediyor.
“Fark Yarat Hayatlar Değişsin” sloganıyla yeni sezonuna başlayan program sosyal mesafenin korunduğu bu günlerde Youtube üzerinden gerçekleşen yayın ile Fark Yaratanları Türkiye’ye tanıttı. Buluşmada yeni sezonun 5 Fark Yaratan’ın yaşadıkları çevrede karşılaştıkları sorunları gidermek üzere geliştirdiği projelerle topluma cesaret veren hikâye ve deneyimleri izleyicilerle paylaşıldı.
Programın bireyleri fark yaratmaları için teşvik ettiğini ve ilham kaynağı olduğunu belirten Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan, “Fark Yaratanlar çevresinde bir sorun veya eksiklik görüyor ve elini taşın altına koyarak ‘Ben bunu yaparım’ diyor. Adeta bir terzinin söküğü dikmesi gibi toplumda gördükleri bir sorunu tamir ediyorlar. Çalışmak ve başarılı olmak herkesin ulaşabileceği bir hedef. Ancak başka insanların, hayvanların ve doğanın iyiliği için çalışmak, bir karşılık beklemeden bu yola çıkmak büyük bir irade istiyor. Bu program, bu toplum için fedakârca çalışan öncü bireyleri tanıtıyor ve geleceğe dair hepimize umut aşılıyor. Bu seneyle birlikte Türkiye’nin 81 ilinden 4.000’e yakın başvuru aldık. Eğitim, sağlık, çevre gibi farklı alanlarda çalışan Fark Yaratanların ilham veren hikayelerini toplumun geniş kesimlerine ulaştırdık. Yayınlanan videolar, Türkiye ve yurt dışında 35 milyonu aşkın izlenme rakamına ulaştı. Fark Yaratanların hikayelerini dinledikçe ülkemizin her bireyinin çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu görüyorum ve daha da umutlanıyorum.” dedi.