Åžanlıurfa’da saÄŸlık görevlilerinin izinleri iptal edildi

SaÄŸlık Bakanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cuma sabahı, ‘Suriye’ye sınır dışı askerî harekât kapsamında saÄŸlık hizmetlerinin yürütülmesi’ amacıyla 19 farklı ilden Åžanlıurfa ve Mardin’e resen hekim görevlendirmesi yaptı.

Bakanlık tarafından il müdürlüklerine gönderilen yazıda, hekimlerin Åžanlıurfa ve Mardin’e 20 Ekim tarihine dek geçici görevlendirildikleri anlaşılıyor.

“Åžanlıurfa/Mardin İl SaÄŸlık Müdürlüğüne baÄŸlı saÄŸlık tesisleri emrine, Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafından Suriye bölgesine yapılması planlanan organizasyona destek vermek amacıyla resen görevlendirilen personelin 20/09/2019- 20/10/2019 tarihleri arasında görevlendirme onayları ekte gönderilmektedir.”

Ancak çeşitli meslek odası temsilcileri, hekimlerin geçici görevlendirmelerinin daha uzun sürebileceğini söylüyor.

Türk Tabipler BirliÄŸi’nin (TTB) BBC Türkçe’ye verdiÄŸi bilgiye göre, geçici olarak Åžanlıurfa ve Mardin’e görevlendirilen 94 hekim bulunuyor.

Ulaştığımız Sağlık Bakanlığı yetkilileri kamuoyuna yansıyan belgeyi doğrularken, konuyla ilgili açıklama yapılmayacağını belirtti.

SaÄŸlık Bakanlığı’nın il müdürlüklerine gönderdiÄŸi yazıdaki ‘TSK’nın Suriye bölgesinde yapması planlanan askerî harekât’ ifadelerine iliÅŸkin sorularımızı yönelttiÄŸimiz Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) yetkilileri de herhangi bir açıklama yapmayı reddetti.

‘Ağırlıklı olarak cerrahlar görevlendirildi’
SaÄŸlık Bakanlığı yazısında, Åžanlıurfa ve Mardin’e yapılan hekim görevlendirmelerinin ‘Türk Silahlı Kuvvetleri Tarafından Suriye bölgesine yapılması planlanan organizasyona destek vermek amacıyla’ olduÄŸu ifade ediliyor.

Öte yandan söz konusu görevlendirmelerin Suriye’den olası bir göç dalgasına hazırlık olarak planlandığı da yapılan deÄŸerlendirmeler arasında yer alıyor.

TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Ali Özyurt, “Bakanlığın henüz bir açıklaması olmadığı için gerekçeye iliÅŸkin detayları bilemiyoruz ancak muhtemel bir göç dalgası ihtimali üzerinde de duruluyor” diyor.

BBC Türkçe’ye konuÅŸan TTB Merkez Konsey BaÅŸkanı Sinan Adıyaman ise, iki sınır iline görevlendirilen 94 hekimin çoÄŸunun ‘genel cerrahi’ alanında uzman olan hekimler olduÄŸu bilgisini paylaÅŸtı:

“Görevlendirmelerin sebebi hakkında yurt dışından büyük bir göç dalgası beklentisi olduÄŸu da deÄŸerlendiriliyor ancak görevlendirilen hekimlerin uzmanlık alanları bize daha askerî harekât ihtimalini düşündürüyor.”

“ÇoÄŸunluk olarak kalp damar cerrahı, plastik cerrahı ve genel cerrahi hekimleri gönderildi. Daha çok cerrahların gönderilmesinden anladığımız kadarıyla, bir operasyon beklentisi ya da tedbiri olarak gönderildikleri düşünülebilir. Ama biz bir hekim örgütü olarak bu konuda net bir çıkarımda bulunamayız.”

Adıyaman ayrıca ‘savaÅŸ ve çatışma ortamlarına’ sivil hekimlerin gönderilmesine itiraz ettiklerini belirtiyor:

“Bizler hekimlerin de yaÅŸamını ve çalışma koÅŸullarının niteliÄŸini sorgulamak zorundayız. SavaÅŸ ortamlarına sivil hekimlerin gönderilmesi askeri tıp fakültelerinin kapatılmasından kaynaklanan bir durumdur.”

“15 Temmuz darbe giriÅŸiminden sonra Gülhane askeri tıp fakültesi kapatıldığında bunun doÄŸru olmadığını ifade etmiÅŸtik. Çünkü bu fakültede eÄŸitim alanlar hem hekimlik hem de askerlik eÄŸitimi alıyorlar. Dolayısıyla savaÅŸ ve çatışma bölgelerinde bu hekimlerin görev yapması gerekiyor.”

SES: Åžanlıurfa’da saÄŸlık görevlilerinin izinleri iptal edildi
BBC Türkçe’ye konuÅŸan SaÄŸlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Genel BaÅŸkanı Gönül Erden, bugün itibariyle Åžanlıurfa’da tüm saÄŸlık personelinin izinlerinin iptal edildiÄŸi bilgisini paylaÅŸtı.

Erden, Bakanlığın il sağlık müdürlüklerine gönderdiği yazının hekimlere de tebliğ edildiğini ancak hekimlerin hangi hastanelere görevlendirileceğine dair henüz net bir bilgi olmadığını belirtiyor.

Daha önce de sınır ÅŸehirlerine doktor sevkiyatının çokça kez yaÅŸandığını belirten Erden, “Görevlendirilen hekimlerin güvenliklerinden konaklamasına, izinlerinden ücretlerine kadar her ÅŸeyin, hekimler gitmeden önce belirlenmesi gerekiyor” diyor.

TTB Merkez Konsey Başkanı Adıyaman ise, iki sınır iline görevlendirilen hekimlerin mehil müddetinin belirlenmediğini ve gönderildikleri şehirde ne kadar görev yapacaklarının da net olmadığını ifade ediyor:

“Bakanlık yazısında bir aylık bir sürenin görevlendirme onayından söz ediliyor ancak bu sürenin önü açık gibi gözüküyor. Bu insanların çoluÄŸu çocuÄŸu iÅŸi gücü var. Bu tip görevlendirmelerin daha kontrollü ve önceden yapılan hazırlıklarla planlanması yapılması gerektiÄŸine inanıyoruz.”

Hekimlerin sınır ÅŸehirlerine geçici olarak görevlendirildiÄŸi önceki örneklerde de aksaklıkların yaÅŸandığını söyleyen Erden ise, “Bu bölgelere yapılacak görevlendirmelerde öncelikle saÄŸlıkçı arkadaÅŸlarımız gönüllüğüne bakılması ve önce gönüllülerin gönderilmesi gerekiyor. Ayrıca bu görevlendirmelerde mutlaka süre tarifi yapılması gerekiyor. Son anda bir görevlendirmeyle deÄŸil, mutlaka bir mehil müddetleri olarak gitmeleri gerekiyor” ifadelerini kullanıyor.

Tabip odalarına genelge gönderildi
TTB tarafından bugün söz konusu 19 ilin tabip odalarına gönderilen genelgede, geçici olarak Åžanlıurfa ve Mardin’e görevlendirilen hekimlerin bulunduÄŸu ÅŸehirlerde verilen saÄŸlık hizmetinin aksamaması için tedbir alınması gerektiÄŸini vurgulandı.

Zira TTB genelgesinde, “Bazı görevlendirmelerin, kurumun belirli bir uzmanlık alanındaki tek hekime yönelik olarak yapıldığı bilgisi edinilmiÅŸtir” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan İstanbul Tabip Odası da sınır ÅŸehirlerine sevk edilen hekimlerle ilgili ‘Acil Durum Masası’ oluÅŸturduÄŸunu açıkladı. MEÅžALE GAZETESİ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir