Bir toplumun gelişmesinde en önemli iki unsur dil ve kültürdür.
Dil ve kültür birbirinden ayrılmaz iki temel kavramdır kültürel varlığını hissetmiş toplumlar dilini de korumayı başarabilmeşlerdir.Ama bazı kesimlerde bireylerin bir yerden başka bir yere göç ederek kültür şoku yaşamadıklarına şahit olmaktayız. Bu kültür şoku da beraberinde kültürel asimilasyona sebep oluyor, bu yüzden kendi gelenek ve göreneklerinden de uzaklaşıyorlar. Maalesef ülkemiz de her ne kadar kültürlerimiz genel anlamda bir benzerlik taşısada yöresel ve bölgesel olarak yeme ,içme giyinme ve konuşma anlamında farklılık göstermektedir Bu yöresel farklılıklardan biri de Güney doğu anadolu bölgesinin Şanlıurfa ilçesi olan Suruçtur. Yöresel olarak çok çeşitlilik göstermekle birlikte, farklı bir kültür mozaği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Suruç; gerek şivesiyle gerek giyimiyle gerekse yemekleriyle diğer ilçelere göre farklılık gösteriyor.
Bu farklılık elbette herhangi bir eksiklik teşkil etmiyor, lakin asimilasyon anlamında eksikliklerle karşı karşıya kalıyoruz.
Özellikle son yıllarda Suriye’de yaşananlar hepimizin malumu.
Suriye’de ki iç savaştan sonra Suruç sınır ilçelerden biri olmasından dolayı büyük bir göç ile karşı karşıya kaldı ve misafirperverligini her zaman ki gibi dünyaya gösterdi.
Bu durum Suruç için iyi bir gelişme elbet. Fakat Suruça yerleşen Suriyeli vatandaşların dil, din, ırk ve Kültür farklılığı Suruç üzerinde hem olumlu hemde olumsuz gelişmeler göstermiştir.
Olumlu gelişmeleri sayacak olursak, Suruç halkı yeni bir kültür ile iç içe yaşamaya başladı ve doğal olarak yeni bir kültür ile tanışmış oldu, bu da kültürel anlamda Suruç için olumlu bir gelişme olarak sayılabilir. Yeni yemek çeşitleri, giyim çeşitleri ve daha nice farklılıklarla tanıştı Suruç halkı.
Olumsuz gelişmelere gelirsek; Suruç ciddi bir asimilasyon sürecinden geçiyor diyebiliriz, özellikle dil konusunda.
Anlaşma konusunda yaşanan zorluklar, doğal olarak dilde farklılıklar meydana getirdi. Bir halkın en önemli varlığı olan dilin kaybedilmesi o halkın bitmesini ifade eder.
Bu yüzden Suruç halkının bu konuda çok dikkatli olması gerektiğini, gerçek varlıklarından uzaklaşmaması gerektiğini düşünüyorum.
Bu konuda bütün Suruç halkının duyarlı olmasını temenni ediyor, saygı ve sevgilerimi iletiyorum.
3 Şubat 2017
0 Yorum
68 Görüntülenme
SURUÇ KÜLTÜR
tarafından Haber Merkezi
Bir toplumun gelişmesinde en önemli iki unsur dil ve kültürdür. Dil ve kültür birbirinden ayrılmaz iki temel kavramdır kültürel varlığını hissetmiş toplumlar dilini de korumayı başarabilmeşlerdir.Ama bazı kesimlerde bireylerin bir yerden başka bir yere göç ederek kültür şoku yaşamadıklarına şahit olmaktayız. Bu kültür şoku da beraberinde kültürel asimilasyona sebep oluyor, bu yüzden kendi gelenek ve... Devamı