TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalardan kaçarak Suruç’a gelen sığınmacıların kaldığı yerlerde incelemelerde bulundu.
İlçedeki çalışmalar hakkında Kaymakam Abdullah Çiftçi’den bilgi alan heyet, Suruç Devlet Hastanesinde ve yardımların toplandığı depolarda incelemelerde bulundu.
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Başkanlığı (AFAD) tarafından oluşturulan geçici barınma merkezlerine geçen üyeler çadırlara girerek burada kalan Suriyelilerle sohbet etti, sıkıntılarını dinledi.
Temasların ardından açıklama yapan Komisyon Başkanı Üstün, komisyonun oluşturduğu Göçmen Alt Komisyonu üyeleriyle sığınmacıların durumunu yerinde görmek için bölgeye geldiklerini söyledi.
Türkiye’nin binlerce sığınmacıya kucak açtığını ve misafirlerine en iyi ÅŸartlarda hizmet vermeye çalıştığını belirten Üstün, AFAD tarafından sığınmacıların tamamının kayıt altına alındığını ifade etti.
İncelemeler sırasında Suruç Devlet Hastanesini ziyaret ettiklerini, burada yaralı Suriyeli Kürtlerin tedavi edildiğini anlatan Üstün, şöyle devam etti:
“Hastanede ÅŸu anda bile ateÅŸli silahla yaralanmış ve burada ameliyat edilen Kobanili komÅŸularımızla görüştük. Doktorlardan aldığım bilgiye göre son olaylardan sonra 857 tane Kobani’den gelmiÅŸ ve ateÅŸli silahla yaralanmış hastaya bakılmış. Bu çok önemli, kamuoyunun duyması açısından söylüyorum, bunların bir kısmının tedavisi burada yapılmış bir kısmının ise daha büyük hastanelere sevk edilmiÅŸ. Dolayısıyla saÄŸlık hizmetinden eÄŸitim hizmetine kadar her türlü hizmet burada verilmeye çalışılıyor.
Bu hizmet Türkiye’nin bütün kuruluÅŸlarıyla yerel ve genel yönetimleri ve sivil halkıyla yapılıyor. Türkiye bu sınavdan baÅŸarılı çıkmıştır, bunu gördük. Bu insanlar yüz yıl önce birlikte yaÅŸadığımız akrabalarımız, ÅŸimdi onlara sahip çıkmak vazifemizdir. Bu vazifeyi Türkiye gerçekten layıkıyla yapıyor. O bakımdan buradan memnun ayrılıyoruz.”dediler.