Suriyeli çocuklara Kızılay’dan psikolojik destek Türk Kızılay’ı, iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen ve çadır kentte kalan çocuklara yönelik yaptığı psiko-sosyal çalışmayla, savaşın acılarını unutturmaya çalışıyor.Bu kapsamda Türk Kızılay’ı bir yıl içerisinde Suruç çadırkent’te kalan yaklaşık 26 bin Kobani’li çocuğa Psiko Sosyal Destek verdi.
Suriye’deki iç savaşta binlerce kişi hayatını kaybederken, geriye kalanlar da yaşadıkları acıyı unutamıyor. Savaşta anne ya da babasını kaybeden veya ülkesini terk ederek başka bir ülkede hayatta kalan aile bireyleriyle yaşama tutunmaya çalışan çocuklar, savaşın olumsuz etkisini üzerinden atmaya çabalıyor.
Türk Kızılayı, Kobani’deki savaştan aileleriyle birlikte kaçarak Şanlıurfa’nın Suruç İlçesinde AFAD tarafından yaptırılan ve Türkiye’nin en büyük çadır kent olma özelliğini taşıyan Suruç AFAD Konaklama tesisinde kalan çocuklara yönelik verdiği Psiko-Sosyal destekle, savaşın acılarını unutturmaya çalışıyor.
Suriye’de savaşın başladığı ilk günlerden bu yana sığınmacıların yanında olan Türk Kızılay’ı, yaptığı gıda, kıyafet, barında ve ilaç yardımının yanı sıra, Suriyelilere psikolojik destek de veriyor.
Suruç Çadır kentte yürütülen çalışmalarda, yaş gruplarına göre ayrılan çocuklar, resim, müzik, el becerisi, grup çalışması ve kültürler arası diyalog gibi eğitimler alırken, engelli ve yetim çocuklara yönelik çalışmalar da yapılıyor.
Suruç AFAD Konaklama tesisinin Türk Kızılay ekip başkanı Hüseyin Tatar, savaştan kaçıp Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin ailelerin çocukları için, “Çocuk Koruma Projesi” kapsamında açılan çocuk dostu çadırlarında, kendi bünyelerindeki uzmanların çalıştığını ifade ederek , “4-18 yaşlarındaki kız-erkek tüm çocuklara ulaşarak onlara tiyatro etkinlikleri, sportif faaliyetler ve sinema etkinlikleri düzenlediklerini belirterek yapılan faaliyetler kapsamında bir yıl içerisinde 26 bin Kobanili çocuğa Psiko Sosyal Destek verdiklerini söyledi.
Eğitim alan çocuklarda önemli gelişmeler fark ettiklerini belirten Tatar aileler çocuklarının bu değişimini gördüğünde bizlere teşekkür ediyor” dedi.
Çocukların proje kapsamında yaptığı ürünleri, sınıfta ve yıl sonunda sergilediklerini de anlatan Tatar günlük olarak ortalama 200 Suriyeli çocukla ilgilendiklerini kaydetti.