Ahmet YUKUŞ-HABERTÜRK
Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi Kaymakamı olan Abdullah Çiftçi, Türkiye’nin üç taraftan kuşatma altındaki Kobani’ye ‘nefes borusu’ olduğunu söyledi. Türkiye’nin Kobani’ye 1.5 yıl içinde 27 milyon TL değerinde 900 TIR insani yardım ulaştırdığını belirten Çiftçi, “Güvenlik riskine rağmen her gün 2 TIR yardım gönderiyoruz. ‘Silah veriyorlar’ suçlamasına karşı da yardımları kameraya alıyoruz” dedi.
Şehir savaşı boyunca 974 YPG’linin Türkiye’de tedavisinin yapıldığını anlatan Çiftçi, “Kobani ayrı bir ülkenin ilçesinden öte kendi ilçemiz gibi. 15 aydır görev yapıyorum, her taziye ve düğünde Kobanililerle karşılaşıyorum. Görev süresince sınır kapısından 100’ün üzerinde gelin aldık. Bu süreçte gerçekten hem Suruç hem de Kobani’ye kaymakamlık yaptım. Kobani’den gelip Türkiye’ye yerleşen 192 bin misafirimiz hiç sokak çatışmalarında yer almadı” diye konuştu.
TARAK, CIMBIZ, TIRNAK MAKASI
Suruç Kaymakamlığı tarafından akrabalarının yanında kalanlara da yardımlar yapıldığı öğrenildi. Gıda, giyim, çocuk bezi, mama, battaniyenin yanı sıra genç kız ve kadınlar, uzman ekiplerden makyaj malzemeleri istedi. Bunun üzerine insani yardım kolilerine; tarak, cımbız ve tırnak makası eklendi. Ancak makyaj malzemesi ihtiyacı karşılanamadı. Şanlıurfa’nın Akçakale İlçesi’nde AFAD’ın kamplarına daha önce yerleşen mültecilerin kişisel ihtiyaçlarının karşılanması için aylık dağıtılan kartlarla kamp marketlerinden makyaj malzemeleri alındığı bilgisine ulaşıldı.
RAKAMLARLA DİĞER KOBANİ YARDIMLARI
* Son 1 yılda 10 bin Kobanili hasta Türkiye’de tedavi gördü.
* 192 bin kişi göç etti. 80 bini Suruç’taki akrabalarının evinde kalıyor.
* 7 bin 200 kişi AFAD’ın çadırlarında barınıyor.
* Suruç’un 85 köy ve 127 mezrasına yerleşen 80 bin Kobanilinin ihtiyaçları 24 ekiple karşılanıyor.
* 75 kişiye tekerlekli sandalye yardımı yapıldı.
* 20 bin kişiye geçici kimlik verildi. (Suriye Devlet Başkanı Esad, Kürtlere kimlik vermemekle eleştiriliyordu.)
* Kaymakamlık, doğan bebeklere çeyrek altın takıyor.