Suruç Belediyesi ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle en iyi narı olarak gösterilen Suruç Nar’ını Ülke genelinde hak ettiği noktaya ulaştırmak ve Suruç’ta kadınların ekonomik olarak güçlenmesi, istihdam edilmesi, dayanışma duygusu ile ekonomik ve sosyal imkânlara kavuşturulması amacıyla “SURUÇ NAR KADIN KOOPERATİFİ” kuruyor.
İlçenin At ve Nar gibi değerlerine sahip çıkan Suruç Belediyesi, Suruç’ta ilk defa kuracağı Nar Kooperatifi ile Nar’ın kalitesini ön plana çıkaracak ve kooperatif bünyesinde işlenecek olan meşhur Suruç Nar’ının işlenmesi ile birlikte hem Suruç’lu kadınlar istihdam edilmiş olacak, hem de “Nar Ekşisi, Nar Reçeli, Nar Şerbeti ve Nar Kurutması” gibi önemli tüketim maddeleri üretilmiş olacak.
Kooperatif çalışmalarının başlaması ile birlikte Suruç Kaymakamı ve Belediye Başkan V. Kenan Aktaş yapılacak olan çalışmalar ve atılacak olan adımlarla ilgili Kooperatifte yer alan kadınları makamında kabul etti, kadınların test amaçlı olarak ürettikleri “Nar Ekşisi, Nar Reçeli, Nar Şerbeti ve Nar Kurutmasının tadına baktı ürünleri inceledi.
TEMEL FELSEMİZ ÜRETEN SURUÇ.. ÜRETEN SURUÇ’UN ÜRETEN KADINLARI
Suruç Narının Ülkemizdeki en iyi çeşit arasında gösterildiğini belirten Başkan V. Aktaş “Suruç Atıyla ve Narıyla önemli bir ilçemiz. Bizlerde Suruç’ta var olan bu değerleri daha da ön plana çıkarma niyetiyle kadınlarımızla bir araya geldik. Suruç’lu kadınlarımız ilçemizde ilk defa Belediyemizin desteğiyle SURUÇ NAR KADIN KOOPERATİFİ kurmak için bir girişim başlattılar. Nar şerbeti Nar Reçeli, Nar Ekşisi ve ilk defa Nar kurutması ürünlerini ortaya çıkardılar. Kuracağımız kooperatif ile Nar’ın katma değerine değer katıp çok çeşitli tüketim ürünlerini ortaya çıkaracağız, bir yandan da Suruç’un tanıtımına katkıda bulunacağız. Bizim istediğimiz üreten kadın profilini ortaya çıkarmak. Temel felsefemiz üreten Suruç, üretime katkı sunan Suruç’lu kadınlarımız” dedi.
ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAGIZ
Suruç Narının Pazar piyasasında hak ettiği yeri almadığına dikkat çeken Aktaş” Suruç narının sadece Pazar tezgahlarında, tablalarında satılmasını yeterli bulmuyoruz. Halkımızın geçim kaynakları arasında yer alan Suruç Nar’ını ilk defa kuracağımız kooperatifle birlikte hak ettiği noktaya ulaştırmayı hedefliyoruz, dolayısıyla SURUÇ NAR KADIN KOOPERATİFİ ile üreteceğimiz TSE ve patentli ürünleri ulaşım olanaklarıyla ve sosyal medyadan oluşturacağımız satış pazarıyla Ülke ekonomisine katacağız. İstihdam edeceğimiz yüzlerce kadınla iş sahası oluşturup ilçemizden çalışmak için çeşitli illere giden kadın tarım işçilerine de çalışma imkânı sunacak, ülkemiz ekonomisine katkıda bulunacağız ilçemizin tanıtımına katkıda bulunacağız” dedi.
PATENT BAŞVURUSUNDA BULUNDUK
“SURUÇ NAR KADIN KOOPERATİFİ” için patent başvurusunda bulunduklarını belirten Başkan V. Aktaş “Suruç narının üretim alanları, toprakların suya kavuşmasıyla birlikte artıyor. 750 dekara kadar alanda yaklaşık 500 ton rekolte ulaşan ve kilogramı toptanda 1,70, perakende olarak da 2,5-3 liradan satılıyor. Dolayısıyla ince kabuğu, mayhoş tadı, kırmızı taneleriyle Suruç Nar’ını kadınlarımız işleyecek, Nar Ekşisi, Nar Reçeli, Nar Şerbeti ve Nar Kurutması gibi önemli gıda maddeleri üretilerek tüketicilerimizin sofralarında yerini alacak Suruç’lu kadınlar Üretecek. Türkiye Tüketecek… hayırlı uğurlu olsun” dedi.